FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 2. srpnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 2. srpnja 2004.(Hina) -

ZAGREB - Hrvatski sabor će danas, posljednjeg dana 7. sjednice, nakon glasovanja o raspravljenim točkama, raspravljati o odnosu Hrvatske s Haškim sudom. Bit će govora o kvalifikacijama iz haških optužnica koje govore o etničkom čišćenju Srba nakon Oluje i o agresiji Republike Hrvatske na susjednu BiH, a koje je državni politički vrh ocijenio neprihvatljivima. Riječ je o dijelovima optužnica protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, u kojima se među ostalim navodi da su sva trojica "s drugima, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana, sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je zajednički cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva područja Krajine". Među tridesetak točaka o kojima bi Sabor trebao glasovati prije rasprave o odnosu s Haškim sudom jesu Vladin prijedlog zakona o zaštiti prava pacijenata i Vladin prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Glasovat će se također o slanju hrvatskih vojnika u mirovne misije u Indiju i Pakistan te na Haiti, o čemu bi Sabor trebao odlučiti dvotrećinskom većinom.

ZAGREB - Sabor je jučerašnje zasjedanje završio raspravom o godišnjem izvješću Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o državnim potporama dodijeljenim u 2003. Kratko je raspravio i Izvješće o sredstvima utrošenim na popis stanovništva 2001. Zdenka Babić Petričević (HDZ) ocijenila je da se popisu hrvatskih građana u inozemstvu nije dovoljno ozbiljno pristupilo. Upozorila je da je u inozemstvu popisano manje od 100.000 hrvatskih građana, što je, kaže, daleko ispod stvarnog broja.

VRBOVSKO - Jučer je završena zamjena neodgovarajućih poklopaca revizijskih okana i slivnika u tunelu Rožman brdo na prošlog tjedna otvorenoj posljednjoj dionici autoceste Rijeka - Zagreb. Nakon višestrukog sudara koji se zbog pomicanja poklopaca u tom tunelu dogodio 24. lipnja, samo dan nakon otvaranja dionice Vrbovsko - Bosiljevo, utvrđeno je da je tvrtka Konstruktor inženjering iz Splita koja je izgradila tunel, postavila četiri puta lakše poklopce od onih predviđenih ugovorom i troškovnikom - 30 umjesto 120 kilograma. Odgovornom je proglašena i tvrtka IGH, koja je obavila nadzor dovršenog tunela.

ZAGREB - U prošloj je godini nastavljen trend znatnih razlika u vrijednosti BDP po stanovniku među pojednim dijelovima Hrvatske i iznosio je 1:9, pa je tako u Zagrebu BDP po stanovniku dosegnuo 18.843 dolara, dok je u Vukovarsko-srijemskoj županiji iznosio 1.810 dolara. Podaci su to iz studije "Intelektualni kapital, uspješnost na nacionalnoj, županijskoj i poduzetničkoj razini" Zajednice za unapređenje intelektualnog kapitala (ZUIK). Po tim je podacima BDP po stanovniku u Hrvatskoj u lani iznosio 6.385 USD i povećan je prema 2002 godini za 1.329 USD, odnosno 26,28 posto. Efikasnost intelektualnog kapitala povećana je u 2003. na nacionalnoj razini za 2,09 posto i iznosi 2,44, odnosno na jednu uloženu kunu zaradi se 2,44 kune.

ZAGREB - Građevinski radovi u travnju povećani su za 6,7 posto u odnosu na travanj prošle godine, što predstavlja nastavak usporavanja trenda rasta, nakon njihova 12,5 postotnog rasta u veljači i 7,6 postotnog u ožujku. Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku dobiveni mjerenjem odrađenih radnih sati radnika na gradilištima. U odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, u istom ovogodišnjem razdoblju, porast građevinskih radova iznosi 10,1 posto.

ZAGREB - U nazočnosti brojnih kulturnih i javnih djelatnika među kojima je bio i ministar kulture Božo Biškupić, sinoć su u Maloj dvorani koncertne dvorane Vatroslav Lisinski uručene Vjesnikove nagrade za umjetnička postignuća za 2003. godinu.Vjesnikovu nagradu za književnost "Ivan Goran Kovačić" dobio je Renato Baretić za najuspješnije književno ostvarenje u protekloj godini za roman "Osmi povjerenik". Nagrada za kazališnu djelatnost "Dubravko Dujšin", dodijeljena je Ivici Vidoviću, nagradu za likovnu umjetnost "Josip Račić" dobila je mlada umjetnica Kristina Leko, nagrada za glazbenu umjetnost "Josip Štolcer Slavenski" dodijeljena je skladatelju Dubravku Detoniju za skladbu "Dolce furioso".Nagradu za filmsku umjetnost "Krešo Golik" dobio je majstor filmske fotografije Tomislav Pinter za životni doprinos filmskoj umjetnosti.

ZAGREB - Na tribini Hrvatskoga slova u prostorijama Hrvatske kulturne zaklade (HKZ) u Zagrebu je premijerno prikazan dokumentarni film Edija Mudronje "Zavičajni memento". Snimljen je 2003. u čileanskom gradu Punta Arenasu, u kojem obitava brojna hrvatska kolonija. Film govori o neugasloj čežnji potomaka davnih hrvatskih doseljenika za starim zavičajem. Tema filma je izložena kroz život i razgovore četiriju gospođa koje u tamošnjem Hrvatskom domu uče hrvatski jezik dok se u njihovim obiteljima kroz različite oblike njeguje sjećanje na hrvatsko podrijetlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙