FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaaj

BAKAR - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u Bakru da ne zna zbog čega bi tajnik u njegovu Uredu Željko Bagić trebao snositi posljedice poput zabrane ulaska u Europsku uniju. Mesić je kazao da je Bagić sve svoje obveze u Uredu vezane uz suradnju s Haaškim sudom, rješavao uredno, te da ne zna što je Bagić radio izvan toga. Dodao je da Bagić nije imao nikakve veze s generalom Antom Gotovinom, te da nije mogao imati veze s njegovim skrivanjem, jer da bi to nadležne službe znale. Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown jučer je potvrdio da su hrvatski državljani - Željko bagić, Ljubo Ćesić, Željko Dilber, Ante Maksan i Hrvoje Petrač, dospjela na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice EU zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine.

ZAGREB - Potrebno je hitno donijeti izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim će se na primjeren način regulirati stanje prometa, od ograničenja brzine do obrazovanja vozača, signalizacije na cestama i kaznenih odredaba, izjavio je državni tajnik za promet i veze Dražen Breglec. "Zakon o sigurnosti prometa na cestama nije mijenjan od 1996.", podsjetio je, dodavši kako bi taj zakon trebao biti izmijenjen do 30. kolovoza. Po njegovim riječima ako se nastavi trend stradalih na hrvatskim cestama u prva četiri mjeseca, prijeti opasnost da dosegnemo tragičnu brojku poginulih od prije deset godina - 1994., kad je na cestama smrtno stradalo 804 osoba.

ZAGREB - Udruga Hrvatski cestovni prijevoznici nezadovoljna prijedlogom novog zakona o prijevozu najavila je da će, ako se njihovi zahtjevi ne uvaže, za tjedan dana održati mirne prosvjede povorkama kamionima u više hrvatskih gradova. Predsjednik Udruge Marijan Banelli izrazio je nezadovoljstvo jer Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka nije uvažilo prijevozničke zahtjeve pri izradi novog zakona o prijevozu, te što predstavnik prijevozničkih udruga nije uključen u Povjerenstvo za raspodjelu dozvola, kako je dosad bilo. Udruga ističe da prijedlog zakona diskriminira domaće u odnosu na strane prijevoznike, jer se dozvoljava da strani prijevoznici mogu obavljati prijevozničku djelatnost čim dođu u Hrvatsku, jer EU licenca vrijedi kod nas, dok naše licence ne vrijede u EU.

ZAGREB - Hrvatski je Sabor razmotrio Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u 2003., po kojem je za braniteljska prava lani iz državnog proračuna utrošeno 3,5 milijardi kuna. Veći dio tog novca, gotovo dvije milijarde, izdvojen je za prava iz mirovinskog osiguranja - invalidske i obiteljske mirovine. Na isplatu invalidnina utrošeno je 622 milijuna kuna, a 150 milijuna za zapošljavanje više od 2.000 branitelja. Svi su parlamentarni klubovi najavili podršku Izvješću, a burna se rasprava razvila oko pitanja odnosa bivše i sadašnje vlasti prema braniteljskoj populaciji.

ZAGREB - Cestarine, u prosjeku veće za 14 posto, od danas se primjenjuju na svim autocestama sa zatvorenim sustavom naplate kojima gospodare Hrvatske autoceste (HAC). Odlukom, koju je jučer prihvatila Vlada, cestarine su povećane za osobne automobile za 21 posto, za drugu skupinu vozila 22 posto, a za treću 8 posto, dok se cestarina za četvrtu skupinu, odnosno za teške kamione, nije povećavala. Nove se cestarine, prema izvješću iz HAC-a, odnose na autocestu Zagreb-Lipovac, Zagreb-Goričan, te nove dionice autoceste Zagreb-Split. Na dionicama autocesta s otvorenim sustavom naplate - Zagreb-Bregana, Zagreb-Krapina i Krčki most, te na dijelu autoceste Zagreb-Split od Bosiljeva do Male Kapele - cestarina se ne mijenja.

ZAGREB - Rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer smatra da je Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kojega je Sabor prihvatio prošle godine bio "korak naprijed" u zakonskoj regulativi koja se odnosi na ta područja, ali da za njegovu primjenu nedostaje političke volje. U pozivnome izlaganju na III. sabora udruga bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta na zagrebačkome Fakultetu elektrotehnike i računarstva rektorica Mencer je istaknula da je to najveće hrvatsko sveučilište državno, ali da se još ne financira po modelu da je obrazovanje investicija bez koje nije moguć društveni boljitak. Ocijenila je da je integrirano autonomno sveučilište kojemu težimo tek vizija, te pozvala sudionike Sabora da se aktivno uključe u nastojanja da zagrebačko Sveučilište postane autonomno, decentralizirano i deregulirano.

RIJEKA - Nakon višemjesečne policijske aktivnosti, danas su u Istražni centar u Rijeci privedena dvojica mladića, zatečena jučer prilikom isporuke 10 kilograma marihuane, a kazneno su prijavljene još tri osobe, koje će pokretanje postupka čekati na slobodi. U priopćenju za javnost primorsko-goranske Policijske uprave kaže se da su 25-godišnji i 26-godišnji hrvatski državljani uhićeni jučer, nakon višemjesečnih aktivnosti djelatnika kriminalističke policije Primorsko-goranske i Vukovarsko-srijemske, te Ministarstva unutarnjih poslova, u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom iz Rijeke i riječkim Istražnim centrom.

VUKOVAR - U dvorcu Eltz u Vukovaru večeras je otvorena izložba jednog od najpriznatijih svjetskih slikara Uga Maffija. Na vukovarskoj izložbi talijanski umjetnik izložio je 60 slika u kombiniranoj tehnici ulja, pijeska i akrila na platnu te 21 ksilografiju u tehnici drvoreza. Ugo Maffi je još 1994. u vrijeme progonstva vukovarskog muzeja poklonio Gradskom muzeju Vukovar svojih 5 ksilografija u boji. Poklonjena djela nalaze se u zbirci recentnog slikarstva, kiparstva, grafika i crteža europske i svjetske umjetnosti koju je Gradski muzej Vukovar počeo formirati još u progonstvu, a u kojoj se danas nalazi više od 1400 djela.

BRIJUNI - Jedan od najvećih tenora današnjice maestro Luciano Pavarotti na današnjoj je konferenciji za novinare na Brijunima, uoči subotnjeg koncerta u pulskoj Areni kojim će se svečano otvoriti ovogodišnji peti glazbeno-scenski "Histria festival", izrazio zadovoljstvo što upravo on ove godine otvara ovu manifestaciju. Pavarotti će u Areni nastupiti sa sopranisticom Carmelom Remigio te uz pratnju orkestra Hrvatske radio televizije predvođenim dirigentom Leoneom Magierom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙