FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOSTAR: CARLA DEL PONTE O NOVOJ STRATEGIJI HAAŠKOG SUDA

MOSTAR, 1. lipnja 2004. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda Carladel Ponte prigodom posjeta Mostaru u utorak kasno popodne, izjavila jekako je strategija Međunarodnog suda za ratne zločine da lokalnisudovi u BiH preuzmu što više sudskih predmeta osumnjičenika za ratnezločine, dodajući kako je o tomu postignuta "dobra usuglašenost"između Haškog tribunala i lokalnih struktura u BiH.
MOSTAR, 1. lipnja 2004. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte prigodom posjeta Mostaru u utorak kasno popodne, izjavila je kako je strategija Međunarodnog suda za ratne zločine da lokalni sudovi u BiH preuzmu što više sudskih predmeta osumnjičenika za ratne zločine, dodajući kako je o tomu postignuta "dobra usuglašenost" između Haškog tribunala i lokalnih struktura u BiH.

Carla del Ponte odvojeno je posjetila Županijski sud u Mostaru i mostarsku Gradsku upravu, a predvečer je posjetila i obnovljeni Stari most koji bi trebao biti svečano otvoren 23. srpnja ove godine.

Predsjednik Županijskog suda u Mostaru Mladen Jurišić, koji je sa suradnicima iza zatvorenih vrata razgovarao s Carlom del Ponte duže od jednoga sata, izjavio je za HINA-u kako je Carla del Ponte pozitivno ocijenila rad Županijskog suda u Mostaru koji je, po Jurišićevim riječima, dosad proveo 86 istraga u vezi ratnih zločina, a do kraja godine završit će 15 sudskih postupaka za ratne zločine.

Carla del Ponte pozvala je na još brži rad lokalnih sudova jer će početkom iduće godine državni sud BiH U Sarajevu suditi za ratne zločine, ali je i upozorila da će tih suđenja biti jako mnogo te će ih morati preuzimati i županijski i općinski sudovi, objasnio je Jurišić.

"Gospođa del Ponte rekla je kako Haški sud trenutačno ima na popisu 20 osoba optuženih za ratne zločine koji su u bijegu, ali Haški sud neće prestati raditi sve dok ih se ne uhiti", dodao je Jurišić.

Mostarski dogradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako se del Ponte tijekom posjeta Gradskoj upravi posebice zanimala za tri slučaja na mostarskom području: Vranicu, Uborak i Grabovicu.

U poslovnoj zgradi "Vranice" u središtu Mostara za vrijeme hrvatskobošnjačkih sukoba nestalo je 13 zarobljenih Bošnjaka o čijoj se sudbini do danas ništa pouzdano ne zna. U Grabovici, 15-ak kilometara sjeverno od Mostara, bošnjačke su postrojbe 1993. godine ubile više od 20 Hrvata. A u blizini odlagališta Uborak u Mostaru bivša JNA je 1992. godine ubila više od 100 zarobljenih mostarskih Bošnjaka i Hrvata. Bešlić je kazao kako je del Ponte izvijestila da će Haški sud ubuduće procesuirati samo optužene generale i visokopozicionirane političar, a nižerangirane optuženike preuzimat će lokalni sudovi.

Boravak Carle Del Ponte u Mostaru praćen je pojačanim mjerama osiguranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙