FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MULJAČIĆ:HAŠKI SUD NALOGOM STRIKTNO PRIMJENJUJE PRAVILA

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Pomoćnik ministrice pravosuđa zaduženza suradnju s Haškim sudom Jakša Muljačić ocijenio je da je Haški sudnalogom za izručenje generala Mirka Norca odlučio strogo provoditipravilo o pojavljivanju optuženika pred sudom radi očitovanja okrivnji.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Pomoćnik ministrice pravosuđa zadužen za suradnju s Haškim sudom Jakša Muljačić ocijenio je da je Haški sud nalogom za izručenje generala Mirka Norca odlučio strogo provoditi pravilo o pojavljivanju optuženika pred sudom radi očitovanja o krivnji.

"Riječ je o uobičajenoj proceduri propisanoj Statutom i Pravilima o postupanju Haškog suda", izjavio je Muljačić.

Kazao je da je Ministarstvo pravosuđa uz nalog Haškog suda o prebacivanju Norca u Haag dobilo i odluku sudskog vijeća kojom je odbijen prijedlog haškog Tužiteljstva, odnosno nije usvojen stav da u slučaju Norac nije potrebno da se optuženik osobno pojavi pred Haškim sudom i izjasni o krivnji.

Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić bila je prva haška optuženica koja se o krivnji nije izjasnila pred sucima u Haagu već je to učinila video-linkom s nepoznate lokacije.

Muljačić smatra da će sudsko vijeće Haškog suda prvo saslušati Norca, odnosno njegovo očitovanje o krivnji, potom odlučiti o prijedlogu haškog Tužiteljstva da se optužnice protiv Norca i generala Rahima Ademija objedine i na kraju donijeti odluku hoće li predmet prepustiti hrvatskom pravosuđu.

Muljačić nije želio otkriti kako će teći odlazak Norca u Haag.

Haški sud u četvrtak je objavio da će se Norac 8. srpnja u 16 sati u Haagu izjasniti o tome osjeća li se krivim za zločine počinjene 1993. u akciji Medački džep za koje je optužen u svibnju ove godine. Prošlog je tjedna predmet "Norac" dodijeljen istom sudskom vijeću zaduženom za generala Rahima Ademija, protiv kojega je optužnica za zločine u Medačkom džepu podignuta u 2001. godini.

U odluci sudskog vijeća o datumu Norčeva izjašnjavanja o krivnji od Hrvatske se traži da osigura da se optuženi general prebaci 8. srpnja u Nizozemsku i preda nizozemskim vlastima.

Norac je trenutačno u riječkom pritvoru nakon što je pravomoćno osuđen za zločine počinjene nad civilima uglavnom srpske nacionalnosti na gospićkom području 1991. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙