FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OKOVAN, ALI PRKOSAN, SADAM PRVI PUT NA TELEVIZIJI OD UHIĆENJA

BAGDAD, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Slike Sadama Huseina nasudskom saslušanju, vidno ispijenog i uredno potšišane, gotovo sijedebrade, objavljene u četvrtak na svjetskim televizijskim postajama, prve su od njegova uhićenja u prosincu prošle godine.
BAGDAD, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Slike Sadama Huseina na sudskom saslušanju, vidno ispijenog i uredno potšišane, gotovo sijede brade, objavljene u četvrtak na svjetskim televizijskim postajama, prve su od njegova uhićenja u prosincu prošle godine.

U sudnicu uređenu u jednoj od njegovih bivših palača, a sada američkoj bazi, uvela su ga šestorica iračkih stražara, u lisicama i lancima.

Tijekom prvog pojavljivanja pred sudom nije imao odvjetnika ni pravnog savjetnika.

Istražni sudac pročitao mu je optužni prijedlog u kojem ga se tereti za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Iako svrgnut s vlasti i ponižen, Sadam je na saslušanju bio pun prkosa, ljutito gestikulirajući i prijeteći povremeno prstom.

"Ja sam Sadam Husein, predsjednik Iraka", rekao je istražnom sucu, ustvrdivši da mu okupatori tu titulu ne mogu oduzeti.

Sudac mu je na to odgovorio da je po Ženevskim konvencijama to moguće.

"Ovo je kazalište", uzviknuo je, dodajući da je "pravi krimnalac (američki predsjednik George W.) Bush", a ne on.

Odbio je priznati da je invazija Kuvajta 1990. bila zločin, ne birajući riječi u ocrnjivanju Kuvajćana.

"Oni su Iračanke pokušali pretvoriti u prostitutke za samo 10 američkih dolara", rekao je. "Kako možete braniti takve pse?", dodao je, zaradivši time opomenu suca.

Na optužbu da je zapovijedio ubojstvo tisuća Kurda bojnim otrovima u Halabji 1988., Sadam se pravio kao da s time nema ništa.

"Da, čuo sam za to", bio je njegov jedini odgovor.

Na ponudu suca da će mu se osigurati pravna pomoć ako mu bude potrebna, odgovorio je: "Ali svi govore, Amerikanci govore, da imam milijune dolara u Ženevi. Zašto si ne bih mogao priuštiti odvjetnika?".

Nakon toga je odbio potpisati izjavu da mu je pročitan optužni prijedlog i da je upoznat sa svojim pravima.

Podizanje službene optužnice očekuje se za nekoliko mjeseci, a suđenje bi trebalo početi iduće godine.

Pred sudom će se pojaviti još 11 visokih dužnosnika bivšeg režima. Među njima su i Huseinov bratić Ali Hasan al Mashid poznatiji kao Kemijski Ali i bivši ministar vanjskih poslova Tarik Aziz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙