FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SADAM NA SUDU: "BUSH JE PRAVI ZLOČINAC"

BAGDAD, 1. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Svrgnuti irački predsjednikSadam Husein, (67) u četvrtak se prvi put pojavio pred specijalnimiračkim sudom gdje je odbio potpisati dokumente koji su mu predočeni,rekao je jedan visoki dužnosnik suda.
BAGDAD, 1. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Svrgnuti irački predsjednik Sadam Husein, (67) u četvrtak se prvi put pojavio pred specijalnim iračkim sudom gdje je odbio potpisati dokumente koji su mu predočeni, rekao je jedan visoki dužnosnik suda.

Bivši irački predsjednik je sud na kojem se pojavio u četvrtak nazvao "kazalištem", a američkog predsjednika Georgea W. Busha "pravim zločincem".

Istražni sudac pročitao je optužni prijedlog s popisom kaznenih djela za koja se Husein tereti da ih je počinio tijekom 35 godina koliko je vladao Irakom. Djela za koja se okrivljuje sežu od genocida, ratnih zločina do zločina protiv čovječnosti, rekao je za CNN zamjenik iračkog ministra vanjskih poslova Hamid al-Bayagi.

Prema izvorima bliskim iračkom Specijalnom sudu, Huseina se okrivljuje za "zločine protiv čovječnosti" tijekom ubijanja Kurda (1988.), gušenja šijitske pobune (1991.), rata protiv Irana (1980-1988.) i invazije Kuvajta (1990).

Huseina su u sudnicu dopratila šestorica iračkih stražara. Kako se očekuje, podizanje službene optužnice moglo bi uslijediti za nekoliko mjeseci, a samo suđenje moglo bi početi 2005. godine. Tijekom prvog pojavljivanja pred sudom Sadam Husein nije imao odvjetnika ni bilo kakvog pravnog savjetnika.

Jedanaest visokih dužnosnika bivšeg režima također se treba pojaviti pred sudom. Među njima su i Huseinov bratić Ali Hasan al Mashid poznat kao Kemijski Ali i bivši ministar vanjskih poslova Tarik Aziz. Poduzete su posebne mjere sigurnosti i ta se saslušanja odvijaju na tajnim mjestima.

Irački premijer Iyad Allawi je izjavio u srijedu, nakon što je bivši predsjednik prebačen pod iračku vlast, da pravosuđe njegove zemlje posjeduje "ogromne količine dokumenata koji optužuju Sadama Huseina".

Ministar pravosuđa Malek Dohane al-Hassan je rekao da će bivši predsjednik biti osuđen na smrt ako bude dokazana njegova odgovornost za zločine za koje je optužen.

Izvršna vlast Bagdada je nakon transfera vlasti u ponedjeljak odobrila ponovno uvođenje smrtne kazne, koju su ukinuli Amerikanci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙