FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH I DALJE TVRDI O VEZAMA SADAMA HUSEINA I AL QAIDE

WASHINGTON,18. lipnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush učetvrtak je ponovno ustvrdio da je Sadam Husein bio povezan sterorističkom organizacijom al Qaida unatoč nalazu Povjerenstva zanapade 11. rujna da između njih nije bilo suradnje.
WASHINGTON,18. lipnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je ponovno ustvrdio da je Sadam Husein bio povezan s terorističkom organizacijom al Qaida unatoč nalazu Povjerenstva za napade 11. rujna da između njih nije bilo suradnje.

"Razlog zašto uporno tvrdim da je postojao odnos između Iraka i Sadama i al Qaide je taj što je postojao odnos između Iraka i al Qaide", rekao je Bush novinarima nakon sjednice američke vlade.

On je kazao kako njegova administracija nikad nije tvrdila da je Husein imao ulogu u al Qaidinim terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001.

"Mi smo rekli da su postojali brojni kontakti između Sadama Huseina i al Qaide, na primjer susret iračkih obavještajaca s čelnikom al Qaide bin Ladenom u Sudanu", rekao je Bush.

Obavještajni podaci o povezanosti Sadama Huseina i al Qaide bili su jedno od opravdanja predsjednika Busha za pokretanje napada na Irak koji predstavlja kao dio borbe protiv terorizma u svijetu.

Neovisno Povjerenstvo za istragu napada na SAD 11. rujna utvrdilo je da je bilo kontakata između iračkog režima i al Qaide uključujući i susret iračkih obavještajaca i Osame bin Ladena u Sudanu. Povjerenstvo je, međutim, zaključilo da Sadam Husein nikad nije odgovorio na zahtjev za pomoć koju je bin Laden zatražio sredinom 1990-tih te da između njih nije bilo "odnosa suradnje".

Bush je ustvrdio da je Sadam Husein bio prijetnja jer je imao veze ne samo s al Qaidom nego i s drugim terorističkim organizacijama i naveo kako je irački diktator osigurao utočište teroristu Abu Musabu al-Zarkawiju, kojega se sada smatra za najopasnijeg inozemnog borca u Iraku i jednog od najvažnijih svjetskih terorista.

Bushova administracija opravdavala je rat u Iraku i prijetnjom koju predstavlja oružje masovnog uništavanja u rukama Sadama Huseina. Do sada takvo oružje nije pronađeno u Iraku.

Američki demokrati optužuju Busha da je izgubio svaku vjerodostojnost oko rata u Iraku zbog opravdanja koja ne može potkrijepiti činjenicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙