FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Većina oporbenih klubova podržala je danas u Saboru osnivanje Alimentacijskog fonda, koje predlažu HSLS i SDP, dok se HDZ priklonio mišljenju Vlade koja ne prihvaća te zakonske prijedloge jer priprema svoj zakon. Oporbeni SDP, HSP, HSS i IDS smatraju da, s obzirom na sve manju mogućnost utjerivanja alimentacije od neodgovornih roditelja te na trend povećanja broja jednoroditeljskih obitelji, Alimentacijski fond može osigurati bolji materijalni položaj djeteta. Libra i HNS su izrazili suzdržanost prema predloženim zakonima, uz prigovor da bi osnivanje takvog fonda moglo povećati broj roditelja koji ne plaćaju alimentaciju, jer bi umjesto njih to činila država.

ZAGREB - Klub zastupnika Libre predložio je danas da se za mlade vozače žurno uvede probna vozačka dozvola. Vozač s probnom dozvolom morao bi vozilo obilježiti posebnom oznakom, na običnim cestama ne bi smio voziti brže od 70, a na autocestama brže od 110 kilometara. Probni bi mu rok trajao dvije godine, ako u tom roku ne bi napravio prekršaj dobio bi pravu dozvolu, a ako bi ga napravio rok kušnje produžio bi mu se za još godinu dana. Ako bi ga i tada ponovio, iznova bi polagao vozački ispit. Svoj prijedlog, u formi izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti na cestama, Libra je po hitnom postupku poslala Saboru.

ZAGREB - Bivši HDZ-ov saborski zastupnik Ljubo Ćesić Rojs najavio je danas da će se, pokaže li se istinitim da mu je Ministarsko vijeće EU-a zabranilo ulazak u zemlje EU, žaliti Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. "Koristit ću sva pravna sredstva da dokažem svoju nevinost", izjavio je Ćesić. Visoki predstavnik EU u BiH Paddy Ashdown jučer je potvrdio da su se na popisu Ministarskog vijeća EU-a kojima se zabranjuje ulazak u zemlje članice EU-a našla i petorica hrvatskih državljana koje se tereti zbog pomaganja u bijegu haškom optuženiku Anti Gotovini. To su, uz Ćesića, i bivši savjetnik predsjednika RH Željko Bagić, te zagrebački poduzetnik Hrvoje Petrač, Zadrani Ante Žoni Maksan i Željko Dilber.

ZAGREB - "Nemam nikakvih saznanja i ne znam koju argumentaciju je imalo Ministarsko vijeće EU koje je donijelo odluku o zabrani ulaska Željku Bagiću u Europsku uniju", izjavio je predsjednik Republike Stjepan Mesić. "Bagić je svoj posao u Predsjedničkom uredu obavljao savjesno, a što se tiče njegove suradnje s Haškim tribunalom Bagić je izvršavao samo ono što je tražio Ured za suradnju s Haškim tribunalom", rekao je Mesić. Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown potvrdio je jučer da su petorica hrvatskih državljana dospjela na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice EU zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine. Ashdown je kazao da su na "crnoj listi" EU-a od 29. lipnja Željko Bagić, Ljubo Ćesić, Željko Dilber, Ante Maksan i Hrvoje Petrač.

ZAGREB - Branitelj generala Mirka Norca pred Haškim sudom odvjetnik Željko Olujić izjavio je danas da je nalog za izručenjem Norca Haškom sud loš znak, no kako to ne znači da će mu se i suditi na tom sudu. Haški sud je danas objavio da će se Norac 8. srpnja u 16 sati u Haagu izjasniti o tome osjeća li se krivim za zločine počinjene u akciji Medački džep 1993. za koje je optužen u svibnju ove godine. Olujić je izrazio nadu da će se njegovom branjeniku ipak suditi u Hrvatskoj i podsjetio da je i glavna haška tužiteljica ranije najavila da će Haškom sudu predložiti objedinjavanje optužnica protiv Norca i generala Rahima Ademija i prepuštanje tog predmeta hrvatskom pravosuđu.

ZAGREB - Od danas se povećavaju porodiljne naknade za drugih šest mjeseci s 1.600 na 2.500 kuna za zaposlene majke i s 900 na 1.600 kuna za nezaposlene majke, podsjetila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Vraćena je i mogućnost korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta za blizance, treće i svako sljedeće dijete s novčanom naknadom od 1.600 kuna, istaknula je Kosor na konferenciji za novinare. Kosor je upozorila da je zbog loše demografske situacije Hrvatska od 1991. do 2003. izgubila dva velika grada, kao što su Split i Rijeka, te izvijestila da će Vladin Savjet za populacijsku politiku idućega tjedna razmotriti prijedlog dugoročne populacijske politike u Hrvatskoj i pripremiti dokument za Hrvatski sabor.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da je od danas na snazi novi Zakon o azilu te da su učinili sve potrebne predradnje vezane uz stupanje na snagu i primjenu zakona. "Osigurana je sva potrebna tehnička i informatička oprema, službenici za azil su educirani putem CARDS programa, a u tijeku je uređenje Prihvatilišta za tražitelje azila", ističu u MUP-u. Dodaju da će se do uređenja Prihvatilišta u te svrhe koristiti Centar za strance u Ježevu i zgrada Crvenog križa u Šašnoj Gredi kod Siska, gdje će tražitelji azila boraviti do okončanja postupka. Podsjećaju da je tijekom ove godine zaprimljeno 53 zahtjeva za azil od kojih je 48 riješeno, a pet ih je u postupku.

ZADAR - Županijski sud u Zadru proglasio je danas Zoranu Banić (52), Srpkinju iz Zemunika Gornjeg, krivom za sudjelovanje i supočinjenje ratnog zločina nad civilnim pučanstvom u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine, te je osudio na kaznu zatvora u trajanju deset godina. U kaznu zatvora uračunato je i vrijeme provedeno u pritvoru od 1. studenoga 2000. kada je uhićena u Švicarskoj i prepraćena u Hrvatsku. Sud je odredio da do daljnjega Zorana Banić ostane u pritvoru. Kako je navela, predsjednica Sudskog vijeća, sutkinja Enka Moković, tom presudom je djelomično stavljena izvan snage presuda Zorani Banić iz 1995. godine, kada je u odsutnosti, kao osmooptužena u skupini odsutnih srpskih optuženika, osuđena na 20 godina zatvora.

PULA - Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli najavio kako će ta stranka poduprijeti kandidaturu Stjepana Mesića za predsjednika RH na sljedećim predsjedničkim izborima. Kao razlog zbog kojega će IDS poduprijeti Mesićevu kandidaturu Jakovčić je naveo da Mesić vodi takvu politiku koja je zapravo sukladna programskim odrednicama IDS-a kao što je poštivanje ljudskih i manjinskih prava te antifašističkih vrijednosti, a njegova uloga, po mišljenju predsjednika IDS-a, iznimno je velika u stjecanju statusa Hrvatske kao kandidata za članstvo u EU.

VARAŽDIN - Predstavnici "Kamenoloma Očura" danas su u Varaždinu održali prezentaciju prijedloga regionalnog odlagališta otpada u Očuri. Lokaciju su predložili Varaždinska županija i poduzeće IGM kao investitor, u čijem se sastavu nalazi i "Kamenolom". U Očuri bi se otpad za potrebe Varaždinske, Međimurske, Krapinsko - zagorske i Međimurske županije mogao skladištiti tridesetak godina. U IGM-u ističu i da se na toj lokaciji neće deponirati opasni, odnosno radioaktivni, infektivni i biološki otpad te nerazgradivi kemijski spojevi i plinovi. Mještani Očure, pak, protive se takvom rješenju, zbog utjecaja odlagališta na okolinu i zdravlje. U Varaždinskoj županij ne postoji nijedno legalno i na propisan način uređeno odlagalište otpada.

ZAGREB - Tri sindikata koja sudjeluju u pregovorima s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo ustvrdili su danas da ministar Andrija Hebrang opstruira socijalni dijalog zbog svojih neostvarivih obećanja Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) o strukovnom kolektivnom ugovoru za liječnike. "Iako smo ispoštovali sve rokove i predali Ministarstvu svoj prijedlog GKU-a, ono se do danas nije očitovalo iako je to trebalo učiniti do 15. lipnja, kako bi započeli stvarni pregovori", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Samostalnog sindikata radnika u djelatnosti zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da treba energičnije nego dosad pristupiti demonopolizaciji i privatizaciji hrvatskog gospodarstva, a posebno loše učinke monopola vidi u pomorskom linijskom putničkom prometu i poštanskom prometu. "Pravo je vrijeme da započnemo s energičnijom demonopolizacijom i privatizacijom jer bi nas u protivnom skorašnje potpuno otvaranje tržišta moglo zateći nespremnima", rekao je glavni direktor HUP-a Bernard Jakelić na današnjoj konferenciji za novinare.

ZAGREB - Hrvatski narodnjaci (HN) danas su ocijenili kako je najbolje da se Trg Francuske Republike imenuje Trgom Franje Tuđmana i da se prvom hrvatskom predsjedniku, nakon uređenja trga, postavi spomenik "ondje gdje je HDZ počeo i odakle se počela stvarati hrvatska država". "Nema izgleda da se spomenik Franji Tuđmanu niti bilo kome drugome postavlja kod HNK na Trgu maršala Tita", rekao je Eduard Galić, jedan od čelnika Hrvatskih narodnjaka na konferenciji za novinare. Time su Narodnjaci iskazali protivljenje prijedlogu skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova da se sadašnji Trg maršala Tita preimenuje u Trg dr. Franje Tuđmana, a susjedni Rooseveltov trg u Trg maršala Tita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙