FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAKON O AZILU STUPIO NA SNAGU

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP)izvijestilo je da je od danas na snazi novi Zakon o azilu koji je,kako kažu, u potpunosti usklađen s europskim normama i čini dobartemelj za uspostavljanje nacionalne procedure vezane uz azil.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je da je od danas na snazi novi Zakon o azilu koji je, kako kažu, u potpunosti usklađen s europskim normama i čini dobar temelj za uspostavljanje nacionalne procedure vezane uz azil.

U MUP-u navode da su učinili sve potrebne predradnje vezane uz stupanje na snagu i primjenu zakona. "Osigurana je sva potrebna tehnička i informatička oprema, službenici za azil su educirani putem CARDS programa, a u tijeku je uređenje Prihvatilišta za tražitelje azila", ističu u MUP-u.

Dodaju da će se do uređenja Prihvatilišta u te svrhe koristiti Centar za strance u Ježevu, gdje će se obavljati prihvat, utvrđivanje identiteta i zdravstveni pregledi tražitelja azila i zgrada Crvenog križa u Šašnoj Gredi kod Siska, gdje će tražitelji azila boraviti do okončanja postupka.

Podsjećaju da je tijekom ove godine zaprimljeno 53 zahtjeva za azil od kojih je 48 riješeno, a pet ih je u postupku. No, nitko od tražitelja azila nije dobio smještaj jer niti jedan zahtjev nije pozitivno riješen.

Stupanje na snagu Zakona azilu jučer je pozdravio i UNHCR, ističući da taj zakon čini dobar temelj za uspostavljanje nacionalne procedure vezane uz azil, u skladu sa standardima Ženevske konvencije i Protokola o izbjeglicama.

Zakon o azilu usvojen je u lipnju prošle godine, a prema njegovim odredbama pravo na azil imat će stranac koji se ne nalazi u zemlji svoga podrijetla te se uslijed osnovanog straha od proganjanja zbog pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja ne može ili ne želi staviti pod zaštitu te zemlje.

Azilantima se također jamči pravo na smještaj, školovanje, vjeru, pravnu i socijalnu pomoć, pomoć uključivanja u društveni život, pravo na spajanje uže obitelji. Zakonom je predviđeno da će Hrvatska godišnje primati 150 azilanata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙