FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNHCR pozdravlja stupanje na snagu Zakona o azilu

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - UNHCR je pozdravio danas sutrašnjestupanje na snagu hrvatskog Zakona o azilu, ističući da taj zakon činidobar temelj za uspostavljanje nacionalne procedure vezane uz azil, uskladu sa standardima Ženevske konvencije i Protokola o izbjeglicama.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - UNHCR je pozdravio danas sutrašnje stupanje na snagu hrvatskog Zakona o azilu, ističući da taj zakon čini dobar temelj za uspostavljanje nacionalne procedure vezane uz azil, u skladu sa standardima Ženevske konvencije i Protokola o izbjeglicama.

Zakon o azilu prihvatio je Hrvatski sabor 12. lipnja prošle godine, uz Vladin amandman da se primjena odgodi do 1. srpnja ove godine.

UNHCR podsjeća da se Hrvatska od 1991. nalazi među zemljama potpisnicima Konvencije i Protokola UN-a o statusu izbjeglica, te da je u posljednjih nekoliko godina savjetodavno pomagao hrvatskim vlastima pri sastavljanju nacrta Zakona o azilu.

"Stupanje na snagu toga zakona važan je korak u kontekstu statusa Hrvatske kao kandidata za članstvo u EU", navodi UNHCR, dodajući da će i dalje podupirati Hrvatsku u tom procesu.

UNHCR će i dalje pratiti provođenje novih zakonskih odredbi, te će i dalje savjetima pomagati hrvatskim vlastima kod provođenja Zakona o azilu i odgovarajućih podzakonskih akata u skladu s međunarodnim standardima, kaže se u priopćenju.

Ta UN-ova organizacija podsjeća da je lani u suradnji s Hrvatskim crvenim križem (HCK) osnovala prihvatni centar za tražitelje azila u izbjegličkom naselju HCK-a u Šašnoj Gredi kod Siska.

Pritom pozdravlja odluku MUP-a o korištenju tog objekta kao privremenog prihvatnog centra za tražitelje azila.

UNHCR smatra da je za dobro funkcioniranje procedure vezane uz azil od velike važnosti mogućnost korištenja pravne pomoći pa je radi toga uspostavio suradnju s Hrvatskim pravnim centrom.

Navodi također da je spreman raspraviti način na koji će pravna pomoć ubuduće biti omogućena tražiteljima azila od strane hrvatskih vlasti, kao što je to predviđeno i zakonom.

Po Zakonu o azilu, Hrvatska će priznavati pravo na azil strancu koji se ne nalazi u zemlji svoga podrijetla te se uslijed osnovanog straha od proganjanja zbog pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja ne može ili ne želi staviti pod zaštitu te zemlje.

Azilantima se također jamči pravo na smještaj, školovanje, vjeru, pravnu i socijalnu pomoć, pomoć uključivanja u društveni život, pravo na spajanje uže obitelji. Zakonom je predviđeno da će Hrvatska godišnje primati 150 azilanata.

U posljednjih sedam godina, prema podacima MUP-a i UNHCR-a, u Hrvatskoj nije odobren niti jedan zahtijev za azilom, kojih je ukupno bilo 349, upozoreno je u svibnju na seminaru o sustavu azila u Hrvatskoj i međunarodnom aspektu instituta azila.

U MUP-u očekuju da bi natječaj za izvođenje radova na novom prihvatilištu za strance u Stubičkoj Slatini trebao biti raspisan u srpnju, nakon što predstavnici Europske komisije pregledaju projektnu dokumentaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙