FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Umjesto najavljivanih novih 177 kilometara autoceste Zagreb-Split sutra će u promet biti pušteno samo 108 kilometara punog profila te autoceste, a zbog kišnog vremena nije bilo moguće dovršiti radove na preostalih 69 kilometara autoceste, izjavio je večeras ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Kalmeta je to izjavio na novinskoj konferenciji održanoj nakon večerašnje sjednice Vladinog povjerenstva za izgradnju autocesta, kazavši da će biti otvorene nove dionice autoceste od Gospića do Gornje Ploče, u duljini od 26 kilometara, od Zadra 2 do Pirovca, u duljini od 37 kilometara, te od Vrpolja preko Prgometa do Dugopolja u duljini od 45 kilometara. Kalmeta je kazao da, zato što ne zadovoljavaja uvjete sigurnosti u prometu, neće biti otvoren dio autoceste iza tunela Mala Kapela do Gospića, koji iznosi 69 kilometara. Najavio je da će tih preostalih 69 kilometara autoceste od tunela Mala Kapela do Gospića bit pušteno u promet za petnaestak dana.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić poslao je pismo predsjedniku Vlade RH Ivi Sanaderu u kojem, zbog sve veće smrtnosti na hrvatskim prometnicama, ukazuje na nužnost hitnog djelovanja nadležnih u cilju povećanja sigurnosti na cestama, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika Republike. Predsjednik je predložio da se, u suradnji s nadležnim ministarstvima i stručnim organizacijama, poduzmu sustavne i organizirane aktivnosti usmjerene na preventivno djelovanje policije te da se podizanjem prometne kulture svih sudionika prometa pokušaju smanjiti teške posljedice prometnih nesreća. Mesić posebno važnim smatra operacionalizaciju mjera usmjerenih na donošenje propisa kojim bi se, između ostalog, mladim vozačima ograničila brzina vožnje.

ZAGREB - Raspravom o SDP-ovu prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju, Hrvatski sabor sutra će, nakon tjedne stanke, nastaviti 7. sjednicu. Sabor bi sutra trebao razmotriti i dva prijedloga Zakona o alimentacijskom fondu, SDP-ov i HSLS-ov, koji predviđaju osnivanje fonda iz kojega bi se isplaćivale naknade djeci čiji roditelji, unatoč sudskom rješenju, odbijaju plaćati alimentaciju. Četverotjedna saborska sjednica trajat će do petka, kad će Sabor, nakon glasovanja o ranije raspravljenim prijedlozima, raspravljati i o suradnji Hrvatske sa Sudom za ratne zločine u Den Haagu.

ZAGREB - Socijalni partneri podržali su na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Vladine mjere za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) upozorila je pritom da pri provedbi mjera treba voditi računa o uravnoteženom regionalnom razvoju, profesionalizirati konzultantsku pomoć za male poduzetnike i osigurati sufinanciranje poduzetničkog obrazovanja. Sindikati pak smatraju da te mjere trebaju biti samo dio cjelovite strategije gospodarskog razvoja Hrvatske. U vezi pregovora o novom stand-by aranžmanu s MMF-om, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor ponovno je obećala sindikalcima da se taj aranžman neće koristiti kao pokriće za smanjenje radničkih prava.

ZAGREB - Unatoč slabijim turističkim rezultatima u lipnju u hrvatskom je turizmu, zbog dobrog bookinga kolovoza i posezone, ipak realno očekivati planirani ovogodišnji porast broja turista od 3 posto, te financijskih učinaka od 7 posto. Istaknuo je to na današnjoj sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) direktor njezinog Glavnog ureda Niko Bulić. U Hrvatskoj je u ovogodišnjem lipnju, prvi put nakon niza godina, bilo manje gostiju, a razlozi tomu su ponajprije u vanjskim utjecajima, poput loših vremenskih prilika, Europskog nogometnog prvenstva, drugačijem rasporedom praznika primjerice u Njemačkoj, sve popularnijim tzv. last minute ponudama i s tim u vezi odgođenim bookingom, objasnio je Bulić. Na hrvatskom Jadranu trenutno boravi 256.079 gostiju, što je 8 posto manje nego u isto vrijeme lani, podaci su turističkih zajednica koje je danas objavila Hrvatska turistička zajednica.

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi donijelo je pravilnik po kojemu proizvođači i veletrgovci lijekovima moraju do početka kolovoza sniziti cijene tako da originalni lijekovi budu 15, a generički 30 posto jeftiniji od istih lijekova u Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Češkoj. Pravilnik o mjerilima za određivanje cijena lijekova na veliko i o načinu izvještavanja o cijenama na veliko objavljen je jučer u Narodnim novinama, a stupa na snagu idućeg ponedjeljka, nakon čega počinje 30-dnevni rok u kojem proizvođači i veletrgovci trebaju sniziti cijene. Cijene će se usklađivati jednom godišnje. Ministar zdravstva Andrija Hebrang izjavio je Hini da ima zakonsko pravo intervenirati u visinu cijena lijekova ako je ugrožena normalna opskrba lijekovima zbog koje bi moglo doći do kolapsa zdravstvenog sustava.

ZAGREB - MUP razmatra mogućnost osnivanja još jednog prihvatilišta za tražitelje azila, u objektu MUP-a 80-ak kilometara udaljenog od Zagreba, jer postojeće u Šašnoj Gredi kod Siska neće biti dovoljno za prihvat svih tražitelja azila, izjavio je danas pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić. Katić je to kazao nakon sjednice saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je tematski raspravljao o Zakonu o azilu, koji na snagu stupa 1. srpnja. Pojasnio je da 50-60 kreveta u prihvatnom centru u Šašnoj Gredi neće zadovoljiti potrebe za smještajem azilanata, nakon stupanja na snagu novog zakona. Točnu lokaciju novog prihvatilišta Katić nije želio otkriti, kako ne bi došlo do još jedne negativne reakcije javnosti.

ZADAR- Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok na konferenciji za novinare u Zadru ocijenio je da smo zapali u bezrazložno samozadovoljstvo zbog dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU-u, odnosno da smo kandidaturu trebali bolje iskoristiti, primjerice za privlačenje većeg broja turista. Kandidatura je samo odškrinula vrata EU-a, a mi moramo odlučiti hoćemo li ostati u, kako je rekao Čehok, neurednom predsoblju ili sami urediti prostor u kojemu živimo. Najavio je da njegova stranka priprema zakonske prijedloge za brže i bolje privlačenje stranog kapitala.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinstvo rekao je kako ta stranka pozdravlja inicijativu Matice umirovljenika da se dug umirovljenicima isplati putem državnih obveznica te najavio da će IDS prijedlog Matice uputiti u saborsku proceduru. Na taj način, rekao je, odlučivalo bi se između tog prijedloga i prijedloga Vlade i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU). Kajin je ocijenio da je Matičin prijedlog humaniji jer iza obveznica uvijek stoji država, dok iza drugog prijedloga stoji tržište što je bitno neizvjesnije.

ZAGREB - Predsjednik Vijeća za telekomunikacije Željko Debanić izjavio je danas da se još uvijek ne zna kada bi i stvarno mogao biti objavljen natječaj za trećeg operatera mobilne telefonije. Teško da se taj natječaj može očekivati do jeseni, a možda tek do kraja ove godine, kazao je Debanić. Hrvatska je Vlada suglasnost Vijeću za raspisivanje natječaja dala još krajem veljače ove godine, iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka natječaj je najavljivan za sredinu svibnja, pa onda za početak lipnja, no još uvijek nije objavljen. Razloge odugovlačenju raspisivanja natječaja predsjednik Vijeća vidi prije svega u, kako kaže, neprimjerenom radu ostalih četvero članova Vijeća.

ZAGREB - Nagrade Matice hrvatske za 2003. na današnjoj su svečanosti u Matičinoj palači u Zagrebu primili književnik Renato Baretić, kazališni kritičar Boris Senker, znanstvenica Mirela Slukan Altić i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec Zvonimir Bartolić. Matica hrvatska najstarija je hrvatska kulturna ustanova, a njezine nagrade obilježavaju život i nisu zbroj prošlih zasluga namijenjen za arhive, već se dodjeljuju za stvaralački potencijal, istaknuo je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić predajući laureatima svečane povelje koje su, uz novčani iznos, sastavni dio nagrade. Zidić je istaknuo da je Matica hrvatska "vitalno društvo koje nije i ne će odstupiti od svojega poslanja stožerne kulturne ustanove hrvatskoga društva".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙