FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA U 4,30

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) -

DUGOPOLJE - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader svečano je jučer u Dugopolju iznad Splita otvorio novih 108 dovršenih kilometara autoceste Split-Zagreb. Svečanosti su, uz mnogobrojne građane i druge uglednike, nazočili predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednici i ministri u Vladi, bivši premijer Ivica Račan, župani više županija, te splitski gradonačelnik, zagrebačka gradonačelnica i nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić koji je novootvorenu cestu i blagoslovio. Istaknuo je da se, kada za desetak dana bude otvoreno preostalih 69 kilometara, te ostalih 40-ak iduće godine, neće stati, već će se nastaviti s izgradnjom do Dubrovnika. Sanader je najavio i izgradnju mosta Klek-Pelješac.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas nastavlja 7. sjednicu objedinjenom raspravom o osnivanju državnog fonda za privremeno uzdržavanje djece, tzv. alimentacijskog fonda, što su odvojeno predložili SDP i HSLS. Osnivanjem tog fonda predlagatelji žele riješiti pitanje neplaćanja uzdržavanja djece rastavljenih roditelja te izvanbračnih zajednica. Upozoravaju da između 50 i 60 posto samohranih roditelja u Hrvatskoj, uglavnom majki, ne prima alimentaciju. Vlada nije podržala ni jedan od prijedloga uz obrazloženje da priprema svoj zakon o alimentacijskom fondu i izmjene obiteljskog zakona. Sabor bi trebao raspraviti i Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u prošloj godini.

ZAGREB - Odluku Ministarskog vijeća Europske unije, kojom je Željku Bagiću, kao jednom od navodnih pomagača u bijegu generalu Anti Gotovini, zabranjen ulazak u Europsku uniju, Bagić smatra nepravednom i sramotnom jer, kako ističe, sve što je poduzimao kao državni dužnosnik u vezi tog i drugih predmeta vezanih uz Haaški sud, radio je u skladu sa zakonom i i uz znanje nadležnih institucija. Bagić je u postupku razrješenja dužnosti tajnika Ureda Predsjednika Republike Hrvatske.

ROVINJ - Na okruglom stolu o nacionalnim manjinama i odnosu države prema njima, održanom sinoć u Rovinju, saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke Miljenko Dorić ustvrdio je kako se u posljednjih desetak godina iznimno puno učinilo po pitanju zaštite nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Šemso Tanković, zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, govorio je o položaju Bošnjaka u Hrvatskoj, ocijenivši ga nedovoljno adekvatnim. Tanković je kritizirao odnos državnih institucija prema Bošnjacima u pojedinim segmentima, poput izdavanja osobnih dokumenata.

ZAGREB - Prvi Zagrebački barokni festival - ZABAF, svečano otvoren sinoć u atriju Klovićevih dvora na zagrebačkome Gornjem gradu, tijekom srpnja obogatit će kulturnu ponudu hrvatske metropole programom na kojemu će biti djela velikana barokne glazbe. Za "glazbeno otvorenje" prvoga ZABAF-a organizator je odabrao zagrebačku premijeru Pergolesijeva djela "Služavka gospodarica" (La serva padrona), u zajedničkoj produkciji Koncertne direkcije Zagreb i Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu. Taj prvi zagrebački međunarodni festival ozbiljne glazbe će uz koncerte, posjetiteljima ponuditi i razne dodatne sadržaje, poput prezentacije instrumenata te baroknih frizura i kostima.

OSIJEK - Svjetski poznati hrvatski pijanist Maksim Mrvica sinoć je u dvorištu Rektorata osječkoga Sveučilišta održao koncert u sklopu 4. osječkog ljeta kulture, promovirajući svoj novi album "The Piano Player". S pratećim glazbenicima Mrvica je tijekom jednoipolsatnog nastupa izveo suvremene obrade skladbi Handela, Rimski-Korsakova, Griega, Chopina, svoju skladbu "Varijacija na Paganinijevu temu", skladbu "Olympic dream", koja je uvrštena na kompilaciju objavljenu u povodu Olimpijskih igara u Aterni, te je odsvirao 20-tak minuta repertoara klasične glazbe. Publika je njegov nastup višekratno pozdravljala burnim pljeskom, te ovacijama na kraju koncerta.

ŠIBENIK - Predsjednik Republike Stjepan Mesić sinoć je u šibenskom Kazalištu uručio odličje Danice Hrvatske s likom Marka Marulića Kanađanima Robertu Greenwoodu i Danu Luebkeu, za dugogodišnje sudjelovanje u programu Međunarodnog dječjeg festivala i doprinos promicanju hrvatske kulture i istine o hrvatskoj zbilji u svijetu. Robert Greenwood i Dana Luebke, članovi kanadskog ansambla "Sun Ergos", šibenskom su Festivalu, kako se ističe u obrazloženju, bili vjerni i u najtežim godinama Domovinskog rata.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za travanj ove godine iznosila je 4.129 kuna, što pokazuje nominalni pad za 0,6 posto, a realni za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za travanj u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je bila viša za 6,1 posto, a realno za 4,1 posto. Prosječna mjesečna bruto plaća, pak, za travanj je iznosila 5.927 kuna, što je nominalno manje za 0,6 posto, a realno za 0,8 posto u odnosu na ožujak.

ZAGREB - U svibnju ove godine u pravnim osobama Hrvatske bilo je zaposleno 1.087.662 osoba, a u odnosu na travanj ove godine njihov je broj porastao za 0,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Broj nezaposlenih, pak, u svibnju je pao za 3,7 posto u odnosu na travanj, a stopa registrirane nezaposlenosti u svibnju iznosi 18 posto.

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je u svibnju ove godine, prema trend indeksu, bila veća za 0,2 posto od industrijske proizvodnje ostvarene u travnju. Mjesečna industrijska proizvodnja u usporedbi s proizvodnjom prethodnog mjeseca, nakon bilježenja visokog rasta u veljači i ožujku, u travnju i svibnju bilježi niži rast, objavio je Državni zavod za statistiku. Prema trend ciklusu, mjesečna industrijska proizvodnja je u svibnju u usporedbi s istim mjesecom lani bila veća za 3,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙