FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rovinj - okrugli stol o položaju nacionalnih manjina u Hrvatskoj

ROVINJ, 30. lipnja 2004. (Hina) - Na okruglom stolu o nacionalnimmanjinama i odnosu države prema njima, održanom večeras u Rovinju,saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke Miljenko Dorić ustvrdioje kako se u posljednjih desetak godina iznimno puno učinilo popitanju zaštite nacionalnih manjina u Hrvatskoj.
ROVINJ, 30. lipnja 2004. (Hina) - Na okruglom stolu o nacionalnim manjinama i odnosu države prema njima, održanom večeras u Rovinju, saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke Miljenko Dorić ustvrdio je kako se u posljednjih desetak godina iznimno puno učinilo po pitanju zaštite nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, prije deset godina o problemu nacionalnih manjina govorile su svega dvije do tri stranke, dok je danas zaštita nacionalnih manjina opće prihvaćena s obzirom da su, kako je kazao, i vladajuća stranka i stranke koje se nazivaju konzervativnima shvatile da se tema o manjinskim pravima ne može nikako izbjeći.

Zastupnik Dorić je pritom istaknuo kako je Vijeće Europe iznimno pozitivno ocijenilo hrvatski Zakon o nacionalnim manjinama. Međutim, postoje određeni elementi u primjeni tog Zakona koji još "malo zaostaju", rekao je, navodeći da u mnogim općinama, gradovima i županijama izabrana vijeća nacionalnih manjina još nisu uključena u politički život tih sredina.

"To je od iznimne važnosti, daleko bi učinkovitije bilo kada bi predsjednici vijeća nacionalnih manjina bili uključeni u rad pojedinih tijela pri županijskoj skupštini ili gradskome, odnosno općinskome vijeću, kako bi imali neposredni utjecaj na distribuciju sredstava i na programske aktivnosti tih sredina", kazao je Dorić.

Dorić, koji je i predstavnik Hrvatskog sabora u Vijeću Europe, smatra kako će izvještaj Vijeća Europe o zaštiti nacionalnih manjina u Hrvatskoj koji će biti objavljen u rujnu, biti iznimno pozitivan iako će, kako je rekao, sadržavati nekoliko preporuka da se to stanje unaprijedi, poglavito po pitanju pravosuđa.

Šemso Tanković (SDA Hrvatske), zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, govorio je o položaju Bošnjaka u Hrvatskoj. Ocjenio ga još uvijek nedovoljno adekvatnim i kritizirao je odnos državnih institucija prema Bošnjacima u pojedinim segmentima, poput izdavanja osobnih dokumenata.

Tanković je za rujan najavio osnivanje sabora bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj. "Pred tom krovnom organizacijom stoji teška borba u zaštiti naših prava", kazao je Tanković.

Iako je bio najavljen, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac nije došao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙