FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

DUGOPOLJE - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader, svečano je danas u Dugopolju iznad Splita otvorio novih 108 dovršenih kilometara autoceste Split-Zagreb. Svečanosti su, uz mnogobrojne građane i druge uglednike, nazočili predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednici i ministri u Vladi, bivši premijer Ivica Račan, župani više županija, te splitski gradonačelnik, zagrebačka gradonačelnica i nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić koji je novootvorenu cestu i blagoslovio. "Moram reći da mi je zadovoljstvo i da mi srce drhti danas ovdje kada ostvarujemo svi skupa san povezivanja hrvatskoga juga i sjevera", rekao je premijer Sanader i dodao kako je ta cesta simbol homogeniziranja, povezivanja sjevera i juga Hrvatske, i gospodarskog napretka, "da danas kada imamo ostvarenu samostalnost možemo ostvariti i bolji život". Istaknuo je da se, kada za desetak dana bude otvoreno preostalih 69 kilometara, te ostalih 40-ak iduće godine, neće stati, već će se nastaviti s izgradnjom do Dubrovnika. Sanader je najavio i izgradnju mosta Klek-Pelješac.

RIJEKA - Dionica od Jušića do Jurdana na autocesti Rupa-Rijeka, dužine 3,7 kilometara, puštena je danas u promet, a vrijednost obavljenih radova je oko 100,2 milijuna kuna, izvijestili su danas iz Hrvatskih autocesta. Ta dionica vezuje se na dosadašnji završetak riječke zaobilaznice na zapadu u mjestu Jušići, a značajna je za lokalni promet, te za trazitni promet za vrijeme turističke sezone. Dionica od Jušića do Jurdana izvedena je u punom profilu i na njoj su izgrađena dva nadvožnjaka, dva podvožnjaka, jedan tunel i jedno cestovno čvorište.

ZAGREB - Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i saborskog Odbora za promet, pomorstvo i veze Radimir Čačić ustvrdio je da je za kašnjenje izgradnje ličke dionice autoceste Zagreb-Split kriva Vlada koja je kasnila s potpisivanjem ugovora s Bechtelom i pozvao ministra prometa Božidara Kalmeta i predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta Stanka Kovača da podnesu ostavke. Kovač treba dati ostavku ne zato što bi bio kriv, već zbog zapovjedne odgovornosti, a Kalmeta zbog oba razloga, rekao je Čačić na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Splitski Konstruktor-Inžinjering sutra bi trebao početi zamjenjivati neodgovarajuće poklopce na šahtama u tunelu Rožman brdo, izjavio je danas predsjednik uprave tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb Zoran Klarić. Splitska će tvrtka ugraditi poklopce odgovarajuće težine u tunelu, u skladu s projektom, a nakon sezone zamijenit će i okvire poklopaca. Riječ je oko tridesetak poklopaca u tunelu Rožman brdo, kazao je Klarić u telefonskom razgovoru za Hinu. Prošli petak se u tunelu Rožman Brdo dogodila prometna nesreća koju je prouzročio podignuti poklopac na šahti. Istraga je, kaže Klarić, pokazala da su za tu nesreću odgovorni glavni izvođač radova, Konstruktor-Inžinjering, te Institut građevinarstva Hrvatske koji je obavljao nadzor izgradnje tunela.

ZAGREB - Stav Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) je da Neven Mimica ne može obnašati dužnost glavnog direktora HUP-a, jer u HUP-u smatraju da je profesionalni stranački angažman nespojiv sa strukovnim i nepolitičnim karakterom HUP-a, navodi se u današnjem priopćenju predsjednika Vijeća članica HUP-a Emila Tedeschija. Taj je stav, kako se ističe, prihvatio Izvršni odbor HUP-a na svojoj jučerašnjoj sjednici, a na njoj je bio i Neven Mimica. Dodaje se da HUP izražava zadovoljstvo činjenicom da Mimica dijeli stav HUP-a o nespojivosti tih dviju funkcija.

ZAGREB - Hrvatski sabor današnje je zasjedanje završio raspravom o SDP-ovu prijedlogu izmjena Zakona o dodjeli stalnih novčanih naknada zaslužnim osobama, kojim se predviđa povećanje naknada za umjetnike lošeg materijalnog stanja. SDP-ovac Antun Vujić apelirao je na Vladu da poveća novčane naknade, koje trenutno iznose tek između 100 i 200 kuna, i tako pomogne umjetnicima koji su svojim zaslugama zadužili hrvatsko društvo. SDP-ov prijedlog zakona o političkim strankama danas su u Hrvatskom saboru, uz primjedbe da je prenormiran, podržali oporbeni klubovi, dok se HDZ priklonio mišljenju Vlade koja ga nije prihvatila.

ZAGREB - Izvršni direktor Centra Simon Wisenthal Efraim Zuroff izjavio je danas, na konferenciji za novinare u udruzi Građanski odbor za ljudska prava, da postoje još tisuće neprocesuiranih osoba koje su u Drugom svjetskom ratu u službi nacističke Njemačke progonile Židove i druge, a da su u Hrvatskoj dvije. "U Hrvatskoj postoje dvije osobe koje se sumnjiči za ratni zločin u Drugom svjetskom ratu. Jedna je 91-godišnji Milivoj Ašner, bivši ustaški dužnosnik u Požegi", rekao je Zuroff dok drugo ime novinarima nije želio otkriti. Naveo je da je prikupljene podatke koji terete Ašnera i čitavi spis o njemu danas proslijedio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

ZAGREB - Predstavnici domaće farmaceutske industrije, okupljeni u Zajednici proizvođača proizvoda za zdravstvo, izrazili su danas negodovanje povodom objavljivanja Pravilnika o određivanju cijena lijekova na veliko, pogotovo s obzirom na sve dosadašnje pregovore i konzultacije obavljene s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). "Pravilnikom se ad hoc mijenjaju cijene lijekova za nemalih 15 do 30 posto, bez cjelovitog pristupa rješavanju problema", kaže se u priopćenju Zajednice proizvođača proizvoda za zdravstvo.

PULA - Jedan od triju najvećih tenora današnjice maestro Luciano Pavarotti večeras je privatnim zrakoplovom doputovao u Pulu, gdje će u subotu koncertom u Areni svečano otvoriti ovogodišnji 5. ljetni glazbeno-scenski Histria festival. Koncert će održati u sklopu svoje turneje pod nazivom "The last time Pavarotti"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙