FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba optužila HDZ da ne želi sankcionirati privatizacijski kriminal

ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Saborsku raspravu o SDP-ovu prijedlogu zakonao jednokratnom porezu na nezakonito stečenu imovinu tijekom pretvorbei privatizacije 1990-ih godina, obilježile su optužbe SDP-a i HSS-a daje bivša HDZ-ova vlada dozvoljavala gospodarski kriminal, teprotuoptužbe da je prijedlog SDP-a tek demagogija i političkimarketing.
ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Saborsku raspravu o SDP-ovu prijedlogu zakona o jednokratnom porezu na nezakonito stečenu imovinu tijekom pretvorbe i privatizacije 1990-ih godina, obilježile su optužbe SDP-a i HSS-a da je bivša HDZ-ova vlada dozvoljavala gospodarski kriminal, te protuoptužbe da je prijedlog SDP-a tek demagogija i politički marketing.

. Oporbeni zastupnici optužili su bivšu HDZ-ovu vladu da nije imala političke volje sankcionirati kriminal u pretvorbi i privatizaciji, da ga je dozvoljavala i prikrivala, te da ga ne želi sankcionirati ni aktualna vlada jer odbija SDP-ov prijedlog.

"Vlada šalje poruku da želi nastaviti štititi one koji su počinili pljačku", kazala je HSS-ova zastupnica Ljubica Lalić, citirajući bivšeg HDZ-ovog zastupnika Ljubu Ćesića Rojsa koji je u Saboru izjavio "sve ostaje na tome tko je jamio jamio je".

Dragica Zgrebec (SDP) je kazala da je bivša HDZ-ova vlada svoj odnos prema nezakonitostima u privatizaciji pokazala zakonskim izmjenama iz 1996., kada su brisana neka kaznena djela iz gospodarskog kriminala te smanjeni rokovi zastare.

U prilog nužnosti donošenja predloženog zakona, Zgrebec je iznijela niz podataka Državnog ureda za reviziju po kojima je vrijednost privatiziranih tvrtki umanjena za četiri milijarde njemačkih maraka, a broj od 540 tisuća zaposlenih prije privatizacije smanjen na 290 tisuća nakon nje.

Revizija više od 1.200 tvrtki pokazala je da je samo njih 63 ispravno provelo privatizacijski proces, a da je učinjeno više od 1.400 nepravilnosti. Za počinjene nezakonitosti prijavljeno je 1.028 osoba, a osuđeno tek 85, dok je za većinu nastupila zastara, kazala je Zgrebec.

HDZ-ovi zastupnici na te su optužbe uzvraćali protuoptužbama da je bivša koalicijska vlast imala četiri godine vremena sankcionirati kriminalne radnje, ali da to nije učinila, te da je zato, smatraju zastupnici vladajuće stranke, bivša vlast četiri puta više kriva od ove vlasti.

"Imali ste četiri godine, a niste učinili ništa jer bi u tome našli i svoje članove", kazala je Zdenka Babić Petričević (HDZ), dok je njezin stranački kolega Gordan Jandroković SDP-ov prijedlog ocijenio "nevještim političkim marketingom i demagogijom". Tim SDP-ovim prijedlogom ionako se ništa više neće postići i njime se, zaključuje Jandroković, zapravo želi legalizirati nezakonito stečena imovina.

"Usvajanjem ovoga zakona stvorila bi se pravna nesigurnost i poruka domaćim i stranim investitorima koja bi ih odvratila od ulaganja u Hrvatsku", dodao je HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙