FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BANJA LUKA: SRPSKI ČELNICI OSUĐUJU ASHDOWNOVU ODLUKU

BANJA LUKA, 30. lipnja 2004. (Hina) - Odluka o smjenjivanjudužnosnika Republike Srpske (RS), koju je donio Visoki predstavnik uBiH Paddy Ashdown, izazvala je u RS brojne negativne reakcije iogorčenje, i tek po koji znak odobravanja.
BANJA LUKA, 30. lipnja 2004. (Hina) - Odluka o smjenjivanju dužnosnika Republike Srpske (RS), koju je donio Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, izazvala je u RS brojne negativne reakcije i ogorčenje, i tek po koji znak odobravanja.

Odluka Viskog predstavnika predstavlja "slom demokracije" i međunarodnoj zajednici u BiH daje status "apsolutnog vladara", izjavio je novinarima u srijedu popodne predsjednik RS Dragan Čavić.

On je upozorio da sankcioniranje 59 osoba uvodi RS "u najveću političku krizu od Daytona do danas".

"Postavlja se pitanje jesu li ovi potezi realiziranje želja dijela bošnjačkih stranaka i lidera , posebno lidera Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića, te da li su ova kažnjavanja discipliniranje Srba pred sve glasnijim zahtjevima političara bošnjačke i hrvatske nacionalnosti za preustrojem Ustava BiH, u kojoj bi oni željeli da RS ne postoji", izjavio je Čavić.

Čavić je precizirao da je Visoki predstavnik oduzeo mandate šestorici zastupnika Srpske demokratske stranke u Parlamentu RS, smijenio dvojicu ministara, dva djelatnika u Uredu predsjednika RS, devet načelnika općina, jednoga zastupnika u Domu naroda Skupštine BiH, jednoga zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH, pet dužnosnika MUP-a RS, jednoga dužnosnika Ministarstva obrane RS, 14 direktora javnih ustanova i 13 dužnosnika Srpske demokratske stranke.

Čavić je najavio da će narednih dana odlučiti o mjerama koje treba poduzeti da bi se odgovorilo nastaloj krizi.

Po nekim neslužbenim informacijama, Čavić bi mogao raspustiti Skupštinu i raspisati prijevremene izbore.

Odluku Ashdowna osudio je i premijer RS Dragan Mikerević i rekao da ona odgovara onima koji žele nestanak RS, spominjući pri tom ime Sulejmana Tihića bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije.

Vođa najjače oporbene stranke u RS, predsjednik Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da su smjene logična posljedica ponašanja vlasti, jer "oni koji su obećavali ispuniti prvi uvjet za ulazak u Partnerstvo za mir, a to je suradnja s Međunarodnim tribunalom za ratne zločine, to nisu učinili".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙