FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogodine početak gradnje Matoševe spomen-kuće u Tovarniku

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Gradnja spomen-kuće u čast velikanuhrvatske književnosti Antunu Gustavu Matošu u rodnom Tovarniku, nainicijativu tovarničkog ogranka Matice hrvatske, trebala bi započetiiduće godine, istaknuto je na četvrtoj sjednici Odbora održanoj danasu Zagrebu.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Gradnja spomen-kuće u čast velikanu hrvatske književnosti Antunu Gustavu Matošu u rodnom Tovarniku, na inicijativu tovarničkog ogranka Matice hrvatske, trebala bi započeti iduće godine, istaknuto je na četvrtoj sjednici Odbora održanoj danas u Zagrebu.

Predsjednik Odbora akademik Dragutin Tadijanović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom Odbora koji je spomenuti projekt pokrenuo 1998.

Tajnik tovarničkog organka Matice hrvatske Željko Anić izvijestio je da su riješeni imovinsko-pravni odnosi s bivšim vlasnikom Matoševe kuće, Družbom sestara Kraljice svijeta, te predstavio arhitektonsko rješenje spomen-kuće što ga je izradio arhitekt Goran Jukić i poduzeće Portal d.o.o. iz Zagreba.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Zlatko Kauzlarić Atač predložio je idejno rješenje stalnog postava spomen zbirke. Članovi su podržali njegov prijedlog, ocijenivši ga vrlo zanimljivim, te se dogovorili da će se koristiti iskustvima sličnih spomen-kuća vodećih svjetskih pisaca, primjerice Joycea u Dublinu ili glazbenika poput Mozarta, Beethovena i drugih velikana svjetske kulture i umjetnosti.

Izgradnja Matoševe spomen-kuće trajala bi tri godine, a novac će osigurati Ministarstvo kulture, Vukovarsko-srijemska županija i općina Tovarnik, a očekuju se i sponzorska sredstva iz zemlje i inozemstva, rečeno je na sjednici Odbora.

Članovi Odbora govorili su o nužnoj digitalizaciji Matoševe rukopisne ostavštine i druge građe vezane za život toga velikana hrvatske književnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙