FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U rodnom mjestu braće Radić HSS obilježio 100. obljetnicu osnutka stranke

SISAK, 11. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS) danasje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te prigodnim skupom ispredspomen-poprsja braće Stjepana i Antuna Radića u njihovu rodnomTrebarjevu Desnom kod Siska, obilježila obljetnicu rođenja svojihosnivača i 100. obljetnicu osnutka i postojanja.
SISAK, 11. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS) danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te prigodnim skupom ispred spomen-poprsja braće Stjepana i Antuna Radića u njihovu rodnom Trebarjevu Desnom kod Siska, obilježila obljetnicu rođenja svojih osnivača i 100. obljetnicu osnutka i postojanja.

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić je, nakon što je položio vijenac i zapalio svijeću pred spomen-poprsjima braće Radić ispred njihove rodne kuće, održao prigodan govor u kojem je govorio o nauku braće Radić, vođa i učitelja hrvatskog naroda te hrvatskih i svjetskih velikana.

Istaknuo je da su "ideje braće Radić, poteklih iz siromašne seoske obitelji u Trebarjevu Desnom u sisačkoj gornjoj Posavini, i danas, 100 godina nakon osnutka HSS-a, potrebne Hrvatskoj i razvijenom i demokratskom svijetu".

"Danas u svijetu mnogi narodi teže za mirom, za slobodama, ne samo nacionalnim, nego i ljudskim. U svijetu danas još uvijek postoji toliko nepravde, tako da su ideje mirotvorstva, slobode, čovječnosti, demokracije i pravice braće Radić i danas jednako aktualne i važne kao i onda kada su nastale", naglasio je Tomčić.

Dodao je da mi "u Hrvatskoj težimo za pravim, a ne bilo kakvim slobodama, onima koje svoje korijene imaju u pravim ljudskim vrijednostima, hrvatskom identitetu i duhu". "Hrvatska, koja je sada na pragu europskih integracija, treba ove ideje braće Radić, a da one nisu tako jake i potrebne, sigurno ne bi bilo ni današnjeg spomena na braću Radić, ni obilježavanja 100. obljetnice osnutka i postojanja Radićeva HSS-a", dodao je Tomčić.

Naveo je da će "HSS pokušati uvjeriti sve u Hrvatskoj da temeljna ideja, koja je potekla iz ove kuće i iz ovog mjesta, ideja nacionalne sloge i suglasja, dobije puni smisao, da bude manje političkih sukoba i suprotstavljanja, da pokušamo na nacionalnom suglasju, bar u onim najvažnijim nacionalnim pitanjima, graditi napredak i budućnost hrvatskog naroda i države u ujedinjenoj Europi". "HSS će i ubuduće nastaviti raditi na plemenitim mislima koje su potekle iz ovoga mjesta i kraja", poručio je Tomčić.

Vodstvu HSS-a, okupljenim štovateljima nauka braće Radić, koji su došli iz cijele Sisačko-moslavačke županije i ostalih krajeva Hrvatske, nenajavljeno se obratio župnik župe sv. Martina iz Martinske Vesi Ivica Berdik pozvavši okupljene da na tragu učenja braće Radić grade slogu.

"Prošle smo godine željeli graditi slogu, ali ove godine nismo uspjeli, pa se nadam da ćemo iduće godine ponovno uspjeti graditi slogu kako nas je učio Radić", rekao je župnik Berdik. Napomenuo je da je prošle godine održano zajedničko svečano obilježavanje obljetnice rođenja braće Radić - Sisačko-moslavačke županije, koja rođendan braće Radić slavi kao Dan županije, te HSS-a, koji 11. lipnja slavi kao obljetnicu rođenja svojih osnivača.

Tim riječima župnik Berdik je prokomentirao činjenicu da HDZ, koji je s koalicijskim partnerima na vlasti u Sisačko-moslavačka županija, te HSS danas imaju odvojene svečanosti polaganja vijenaca pred spomen- poprsjima braće Radić, te da su htjeli imati odvojene mise u crkvi u Martinskoj Vesi Desnoj. Braća Radić su Hrvatskoj dala jedinstvo, naglasio je Berdik i pozvao HSS i Sisačko-moslavačku županiju, odnosno HDZ, da postignu suglasnost o zajedničkom obilježavanju Radićevih obljetnica iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙