FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZEMLJE JUGOISTOČNE AZIJE UJEDINJENE PROTIV TERORIZMA

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Ministri vanjskih poslova desetzemalja jugoistočne Azije objavili su u srijedu odlučnu nakanu da sesuprostave terorizmu, ali su bili vrlo pomirljivi prema hunti navlasti u Mianmaru.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Ministri vanjskih poslova deset zemalja jugoistočne Azije objavili su u srijedu odlučnu nakanu da se suprostave terorizmu, ali su bili vrlo pomirljivi prema hunti na vlasti u Mianmaru.

Ministri vanjskih poslova jugoistočne Azije ponovno su osudili "sve oblike terorizma" i odlučili su pojačati regionalnu suradnju kako bi to ostvarili.

Nekim zemljama ASEAN-a Džama Islamija (JI), organizacija povezana s Al Qaidom, prijeti atentatima.

Ta mreža je u tri godine vodila niz smrtonosnih atentata u Indoneziji, među kojima atentat na Baliju (202 mrtvih u 2002.) i na Filipinima.

Odlučne u borbi protiv terorizma, zemlje ASEAN-a zauzele su pomirljiv stav prema hunti u Mianmaru ne spominjući izravno predstavnicu oporbe Aung San Suu Kyi kako ne bi izazvale nezadovoljstvo Sjedinjenih Države i Europske unije (UE).

Sjedinjene Države pozvale su ASEAN da zauzme odlučniji stav prema režimu Ranguna, koji je ignorirao sve pozive na oslobođenje dobitnice Nobelove nagrade za mir Suu Kyi, (59), koja je osuđena na kućni pritvor nakon što je uhićena prije godinu dana.

Američki državni tajnik Colin Powell i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana sudjelovat će u petak u Džakarti na regionalnom summitu na kojem će se razgovarati o problemu Mianmara.

Ministri ASEAN-a također su pozvali na mirno rješenje nuklearne krize u Sjevernoj Koreji, na završetak "humanitarne tragedije" u Palestini i na sudjelovanje UN-a u prijenosu vlasti u Iraku.

ASEAN okuplja Mianmar, Brunei, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam, zajednicu od oko 500 milijuna stanovnika.

Nakon ministarskog sastanka u srijedu, u petak će se održati regionalni Forum ASEAN-a (ARF), koji okuplja 23 člana, među kojima SAD i EU. Razgovorima će dominirati problem terorizma i sjevernokorejski nuklearni dosje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙