FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČEO MINISTARSKI SASTANAK ASEAN-A

DŽAKARTA, 30. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Ministri vanjskih poslovajugoistočne Azije počeli su u srijedu jednodnevni sastanak u Džakartiposvećen međunarodnom terorizmu i demokraciji u Mianmaru.
DŽAKARTA, 30. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Ministri vanjskih poslova jugoistočne Azije počeli su u srijedu jednodnevni sastanak u Džakarti posvećen međunarodnom terorizmu i demokraciji u Mianmaru.

Indonezija, koja predsjeda ASEAN-om, najavila je da će redoviti godišnji sastanak uputiti odlučnu poruku u pogledu borbe protiv terorizma.

Predsjednica Megawati Sukarnoputri nešto je naklonjenija Mianmaru od Sjedinjenih Država i Europske unije koje su nezadovoljne blokadom demokracije u toj zemlji.

Otvarajući sastanak, pozdravila je napredak u demokratizaciji koji je ostvarila mianmarska vojna hunta. "Ohrabrujemo Mianmar da poduzme sve mjere koje bi mogle ojačati izražavanje demokratskih težnji", rekla je.

Mianmarska vojna hunta oglušila se na pozive za oslobađanjem vođe oporbe Aung San Suu Kyi (59), dobitnice Nobelove nagrade za mir, koja se već godinu dana nalazi u kućnom pritvoru.

Megawati je također pozvala članice ASEAN-a na odlučniju borbu protiv međunarodnog terorizma, neizravno kritizirajući američku invaziju na Irak.

Nakon ministarskog sastanka ASEAN-a, u Džakarti će se u petak održati i summit Regionalnog foruma ASEAN-a koji okuplja 10 zemalja članica organizacije, 12 zemalja azijsko-pacifičke regije i Europsku uniju, a nazočit će mu i američki državni tajnik Colin Powell. Glavne teme summita bit će ponovno terorizam te sjevernokorejski nuklearni program.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙