FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAZVOJ TRŽIŠNIH INSTITUCIJA BITAN ZA RAST INVESTICIJA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

WASHINGTON,17.lipnja(Hina) - Daljni razvitak i reforme temeljnihtržišnih institucija u osam zemalja jugoistočne Europe, među kojima iu Hrvatskoj, bitno je za povećanje investicija, a time i ubrzanjegospodarskog rasta i smanjivanja siromaštva, ističe se u knjizi kojusu u srijedu navečer u Washingtonu objavile Svjetska banka i Europskabanka za obnovu i razvitak.
WASHINGTON,17.lipnja(Hina) - Daljni razvitak i reforme temeljnih tržišnih institucija u osam zemalja jugoistočne Europe, među kojima i u Hrvatskoj, bitno je za povećanje investicija, a time i ubrzanje gospodarskog rasta i smanjivanja siromaštva, ističe se u knjizi koju su u srijedu navečer u Washingtonu objavile Svjetska banka i Europska banka za obnovu i razvitak.

Knjiga "Izgradnja tržišnih institucija u jugoistočnoj Europi" proučava prepreke investiranju i razvitku privatnog sektora u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Moldovi, Rumunjskoj i Srbiji i Crnoj Gori.

Jugoistočna Europa se oporavila od recesije 1990-tih i kao cjelina postigla rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5 posto u 2003, što je brži ekonomski rast od 2,6 posto koliko je postigla svjetska ekonomija. Taj je preokret uglavnom potican privatnim aktivnostima, ali će zapeti ako se ne postigne veći napredak u institucionalnom okviru za investicije, rekao je Harry Broadman, glavni autor knjige i vodeći ekonomist Svjetske banke za Europu i središnju Aziju.

Prema autorima knjige, troškovi poslovanja u jugoistočnoj Europi tijekom proteklih pet godina bili su pretjerano visoki i obeshrabrivali su privatne investicije.

Kao veliki problem ekonomija zemalja regije u knjizi se navodi nekonkurentnost. No, autori ističu da je Hrvatska među manjinom zemalja koja su napredovale u reformi politike konkurencije.

Hrvatska je, kako se navodi, i u oblasti tržišta rada, odnosno ulaska i izlaska iz posla, napredovala više od ostalih zemalja u regiji, osim Bugarske.

Knjiga upozorava i na ostatke starog sustava u Hrvatskoj u oblasti komunalija s nedovoljno visokim cijenama, dotacijama i slabom konkurencijom što obeshrabruje neophodne investicije u modernizaciju tih usluga.

Autori ističu da su u jugoistočnoj Europi neizravno i izravno subvencioniranje tvrtki opali od kraja 1990-tih, ali i da bi čvršća financijska disciplina i daljnje poboljšanje u provedbi zakona o stečaju pojačala pritisak na tvrtke gubitaše da izađu s tržišta i stvore prostor za nove.

Knjiga preporuča nastavak reformi tržišnih institucija kako bi se olakšalo nastajanje novih i potaknulo restrukturiranje tvrtki koje se opiru konkurenciji ili tvrtki gubitaša.

Preporuča se obustava subvencija tvrtkama koje posluju s gubitkom dulje vrijeme, potom poticanje malog i srednjeg poduzetništva, jačanje prekogranične konkurencije i nastavak usklađivanja politike vezane za izravna inozemna ulaganja s međunarodnom praksom.

Uklanjanje uskih grla u telekomunikacijama, transportu, opskrbi električnom energijom, vodom i u drugim komunalnim uslugama, zahtijevat će demonopolizaciju i konačno privatizaciju postojeće infrastrukture, kažu autori knjige.

Knjiga preporuča i sustavno uvođenje međunarodnih računovodstvenih standarda i neovisnih revizija, snažniju zakonsku zaštitu manjinskih dioničara, te nužnost reformi kako bi se poboljšao rad pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙