FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LUKOIL KUPUJE ENI-JEV UDJEL U AZERBEJDŽANSKOM POLJU PLINA

MOSKVA, 30. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Ruski naftni div Lukoil,umjesto planiranog povlačenja iz projekta vezanog uz gigantsko poljeplina u Azerbejdžanu, danas je svoj udjel u tom projektu udvostručio,kupnjom dionica od talijanske naftne kompanije ENI.
MOSKVA, 30. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Ruski naftni div Lukoil, umjesto planiranog povlačenja iz projekta vezanog uz gigantsko polje plina u Azerbejdžanu, danas je svoj udjel u tom projektu udvostručio, kupnjom dionica od talijanske naftne kompanije ENI.

Lukoil je godinama razmatrao mogućnost prodaje svojeg udjela u azerbejdžanskom ogromnom polju plina Shakh Deniz, nakon što je prodajom svojeg udjela u susjednom naftnom polju prikupio više od 1,3 milijarde američkih dolara.

Ta je kompanija najavljivala kako se želi usredotočiti na projekte u kojima ima većinske udjele, te je predložila prodaju svojeg zajedničkog ulaganja LUKAgip, koje posjeduje 10 posto udjela u Shakh Denizu i 24 posto u jednom malom egipatskom polju.

No, Lukoil je u svojem danas objavljenom priopćenju istakao kako je s ENI-jem postignut dogovor o otkupu 50-postotnog udjela te kompanije u LUKAgip-u. Cijena nije otkrivena, no rečeno je da bi transakcija trebala biti provedena u trećem tromjesečju 2004.

Shakh Deniz bi mogao postati glavni izvor plina za planirani plinovod prema Turskoj, koji bi od 2006. trebao prenositi do 6,3 milijardi kubičnih metara plina godišnje. BP i Statoil, koji predvode taj projekt, istakli su da bi taj plinovod mogao biti proširen tijekom idućeg desetljeća pojave li se u Grčkoj i južnoj Europi novi kupci. U projektu također sudjeluje i francuski Total.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙