FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G8 NE MOŽE UTJECATI NA CIJENE NAFTE

BERLIN, 1. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Čelnici osam industrijskinajrazvijenijih država svijeta G8, koji će idući tjedan održatigodišnji sastanak na vrhu, imaju svega nekolicinu načina da utječu narastuće cijene nafte, koje ionako ne predstavljaju prijetnju pogospodarski rast, kazao je danas jedan njemački dužnosnik.
BERLIN, 1. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Čelnici osam industrijski najrazvijenijih država svijeta G8, koji će idući tjedan održati godišnji sastanak na vrhu, imaju svega nekolicinu načina da utječu na rastuće cijene nafte, koje ionako ne predstavljaju prijetnju po gospodarski rast, kazao je danas jedan njemački dužnosnik.

"To je tržišni proces koji ne reagira na političke deklaracije", rekao je taj dužnosnik inzistirajući na anonimnosti. "Cijene nafte nisu političko oružje", dodao je. Istaknuo je i da su više cijene sirove nafte već uračunate u većinu gospodarskih projekcija i da nema dokaza da će ove godine usporiti gospodarski rast u bilo kojoj članici G8.

To je suprotno onome na što je prošloga tjedna upozorio novi čelnik njemačke Bundesbanke Axel Weber, ujedno i član upravnog odbora Europske središnje banke. On je upozorio da visoke cijene nafte djeluju kao kočnica oporavku u eurozoni.

Čelnici država G8, odnosno Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Rusije i SAD-a održat će sastanak od 8. do 10. lipnja u SAD-u.

Njemački dužnosnik rekao je da je do viših cijena nafte došlo zbog niza razloga koje G8 ne može kontrolirati, uključujući globalni gospodarski oporavak koji je povećao potražnju za naftom, rastuću potražnju Kine, čiji je udio u ukupnoj svjetskoj potrošnji porastao sa četiri na osam posto te strahove od terorističkih napada na Bliskom istoku.

Najbolji način da G8 reagira na rastuće cijene nafte jest poticanje veće energetske učinkovitosti, veće uporabe obnovljivih izvora energije, te poticanje istraživanja novih nalazišta nafte, kazao je taj dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙