FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJEN TREĆI SVEZAK "BAROK I PROSVJETITELJSTVO"

ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Treći svezak "Barok iprosvjetiteljstvo" znanstveno-nakladničkog niza "Hrvatska i Europa -Kultura, znanost i umjetnost", koji je vizionarski pokrenut u punomjeku Domovinskog rata, predstavljen je u četvrtak u zagrebačkojPreporodnoj dvorani zgrade Narodnog doma.
ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Treći svezak "Barok i prosvjetiteljstvo" znanstveno-nakladničkog niza "Hrvatska i Europa - Kultura, znanost i umjetnost", koji je vizionarski pokrenut u punom jeku Domovinskog rata, predstavljen je u četvrtak u zagrebačkoj Preporodnoj dvorani zgrade Narodnog doma.

Treći svezak predstavljen je dan uoči što bi Hrvatska trebala i službeno postati kandidatom za članstvo Europske unije.

Na predstavljanju trećeg sveska jednog od najznačajnijih projekata u povijesti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) govorili su predsjednik HAZU-a Milan Moguš, glavni urednik edicije Ivan Supičić, urednik sveska Ivan Golub te, u ime suizdavača Školske knjige, Ante Žužul.

U pozdravnoj riječi predsjednik Akademije Milan Moguš podsjetio je kako je ta edicija začeta u ratu te da se HAZU u toj borbi odlučio "za snagu pera i uma". Po njegovim riječima, pozamašan posao napravljen je uz svesrdnu pomoć Hrvatskoga sabora. Napomenuvši kako se simbolike uvijek nađe i kada je nema, Moguš je istaknuo kako je baš danas ima u nazivu edicije - "Hrvatska i Europa".

Podsjetivši na razloge zašto je skupina Akademijinih članova pokrenula ediciju "Hrvatska i Europa", glavni urednik edicije akademik Ivan Supičić istaknuo je kako je i danas aktualan cilj projekta da se pronese svijetom znanstvena istina o Hrvatskoj.

"Ova edicija dokumentirano pokazuje Europi da njezine jugoistočne granice ne sežu do talijanske obale, nego barem do hrvatskih prostora", istaknuo je Supičić, dodavši kako je pojava prvoga sveska, koji je preveden na francuski i engleski jezik, bila "pravo otkriće i iznenađenje, jer su u Hrvatskoj prepoznali Europu".

Supičić smatra kako je danas, kada Hrvatska očekuje poziv za Europsku uniju, zajednička vizija 1992., kada je pokrenut projekt, bila ne samo dalekovidna, nego je imala nešto i proročansko.

Barok i prosvjetiteljstvo, koji su obrađeni u trećem svesku, kako je napomenuo glavni urednik, potvrđuju, produbljuju i proširuju hrvatsku kulturu kao europsku. Po njegovim riječima i taj svezak potvrđuje izvornost hrvatske kulture, neprekinuti kontinuitet hrvatskoga narodnog identiteta i jezika, svo bogastvo umjetničkog stvaralaštva i znanstvenog rada, usprkos nepovoljnim i često krajnje dramatičnim zbivanjima koji su ugrožavali samu opstojnost Hrvatske i Hrvata.

U prva tri sveska (Srednji vijek /VII. - XII. stoljeće/, Srednji vijek i renesansa /XIII.-XVI. stoljeće/ i Barok i prosvjetiteljstvo /XVII.-XVIII. stoljeće/) objavljena su 120 priloga stotinjak autora, a obrađeno je 1200 godina hrvatske povijesti i kulture.

Supičić je rekao kako do kraja godine očekuje objavljivanje drugoga sveska na francuskom i engleskom jeziku, te do kraja 2005. i trećega sveska na tim jezicima.

Smatra kako bi ediciju, tu riznicu znanja i duha, bilo važno iskoristiti za objavljivanje izvedenih izdanja, jer će bez toga čitav posao ostati nedovršen te kako bi to pluridisciplinarno djelo bilo važno objaviti na njemačkom, talijanskom i ruskom jeziku.

Podsjetivši na izreku "dokle ima baroka, ima Europe", urednik trećeg sveska teolog i kulturni povjesničar Ivan Golub istaknuo je kako je barok u Hrvatskoj i te kako udomljen, što znači da je Hrvatska u Europi doma,

Po njegovim riječima treći je svezak organski nastavak prva dva sveska i most prema sljedeća dva sveska - modernoj te suvremenoj hrvatskoj kulturi. U izradbi tog sveska, kako je dodao, sudjelovali su vrhunski znalci područja i predmeta te kako se radi bržeg ritma od toga nije ni načas odustalo.

Svezak "Barok i prosvjetiteljstvo" (787 str.) obuhvaća osam cjelina - Hrvatska i europski prostor, Društvo, pravo, religija, kultura, Znanost, Jezik, Književnost, Urbanizam i arhitektura, Likovna umjetnost i Glazbena umjetnost te je ilustriran originalnim fotografijama koje prikazuju hrvatske kulturne, znanstvene i umjetničke dosege tih razdoblja.

Podsjetivši na izreku kako Europa treba disati sa svoja oba plućna krila, zapadnim i istočnim, Golub je napomenuo kako je Hrvatska, nalazeći se na razmeđi dvaju svjetova, važna za disanje Europe punim plućima.

Na kraju je nastupio zagrebački Barokni ansambl, koji je utemeljen 1999., a svira glazbu iz 17. i 18. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙