FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Do 15. srpnja izvršit će se rebalans državnog proračuna kojim će se deficit opće države svesti na razinu od 4,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, a ta razina deficita podupire temeljni cilj novog stand by aranžmana s MMF-om, stabiliziranje razine vanjskog duga, priopćeno je danas iz Ministarstva financija. Ministarstvo financija i Hrvatska narodna banka dovršili su, naime, prošlog tjedna u Washingtonu razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom o Memorandumu o ekonomskoj politici u kojem su opisana fiskalna i monetarna politika, te značajnije strukturne reforme koje će se poduzeti u preostalom dijelu ove godine i u idućoj godini.

ZAGREB - Predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović upozorila je danas da najave iz Washingtona o sklapanju novog stand-by aranžmana ukazuju da će Vlada radi smanjivanja deficita i udjela vanjskog duga u BDP-u najvjerojatnije krenuti u rezanje socijalnih prava. Novi stand-by aranžman preliminarno je između Međunarodnog monetarnog fonda i hrvatske Vlade dogovoren u Washingtonu, a njegovi su ciljevi smanjenje državnog deficita na 4,5 posto BDP-a. "Oštro osuđujemo namjere po kojima će se sklapanje novog aranžmana temeljiti na bilo kakvom kresanju prava", upozorila je Dejanović. Pozivajući se na neslužbene izvore navela je da je MMF zatražio smanjivanje troškova u zdravstvu, odnosno da je riječ o 30-ak mjera iz zdravstvenog osiguranja.

ZAGREB - Pravna struktura javno-privatnog partnerstva u natječaju za Sunčani Hvar ostavljena je otvorena samim ponuđačima jer ju Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) nije imao vremena sam pripremiti na vrijeme za raspisivanje natječaja, odnosno bez da za to angažira vanjske savjetnike, rekao je na prezentaciji JPP modela za Sunčani Hvar predsjednik HFP-a Damir Ostović. Odgovarajući na upit novinara da li to znači da zapravo ponuđači određuju uvjete partnerstva, potpredsjednik HFP-a u Sektoru prodaje Ivan Gotovac pojasnio je da će prijedlog pravne strukture JPP sadržavati samo neobvezujuće ponude. Zatvaranjem prvog, naobvezujućeg dijela natječaja, HFP će od predloženih pravnih struktura odabrati jednu ili kombinaciju nekoliko predloženih rješenja te po njima strukturirati natječaj za obvezujuće ponude.

ZAGREB - Samo u prvih pet mjeseci ove godine na zagrebačkim cestama u prometnim nesrećama motociklista i mopedista poginulo je sedam osoba, odnosno isto koliko i cijele prošle godine, izvijestila je zagrebačka policija na današnjoj konferenciji za novinare, organiziranoj kako bi se motociklisti i mopedisti upozorili na korištenje zaštitne kacige. Viktor Forijan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa upozorio je da je u ovogodišnjim nesrećama poginulo pet vozača motocikala, jedna suputnica i jedno 10-godišnje djete. U tim je slučajevima kacigu nosio samo jedan vozač i njegova suputnica.

DARUVAR - Četverodnevni seminar koji su u sklopu edukacije mladih novinara, pripadnika nacionalnih manjina organizirali Savjet za nacionalne manjine i HRT završen je danas u Daruvaru. Govoreći o političkom položaju manjina u Hrvatskoj predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer ocijenio je da su zakoni koji štite manjinska prava na visokoj razini, no da bi trebalo ustrajavati na njihovoj primjeni. Ustvrdio je kako je i daruvarski seminar, drugi od tri predviđena, korak dalje u ispunjavanju zajamčenih prava manjina, prije svega prava na informiranje i pristup medijima.

ZAGREB - Mlinarsko-pekarske tvrtke udružene u gospodarsko-interesno udruženje Žitozajednica na sutrašnjem će sastanku razgovarati o cijeni pšenice iz ovogodišnje žetve, budući će žetva početi za manje od mjesec dana. Kako je istaknuo direktor Žitozajednice Boško Pavlović, mlinsko pekarska industrija Hrvatske smatra kako otkupna cijena pšenice ove godine ne bi smjela biti veća od 85 lipa po kilogramu pšenice, budući će žetva biti dobra. I druge zemlje u Europi koje proizvode pšenicu također očekuju dobar urod te su otkupnu cijenu već definirale na razini od oko 80 lipa za kilogram.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Milan Moguš ocijenio je posjet Narodnoj Republici Kini vrlo uspješnim, a potpisivanje Protokola o suradnji HAZU-a i Kineske akademije inženjerstva važnim za suradnju dviju akademija, za Razred za tehničke znanosti te za hrvatsku znanost u cjelini. Izaslanstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koje su činili akademici Milan Moguš i Elso Kuljanić, uz pratnju čelnika Akademije tehničkih znanosti Zlatka Kniewalda, sudjelovalo je od 31. svibnja do 5. lipnja proslavi desetogodišnjice utemeljenja Kineske akademije inženjerstva. Tijekom posjeta predsjednik HAZU-a Milan Moguš i predsjednik KAI-a Xu Kuangdi potpisali su Protokol o znanstvenoj suradnji.

ZAGREB - Deveta Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2004., za koju je 548 karikatura poslalo 246 autora iz 41 države, bit će otvorena 15. lipnja navečer u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Zlatnu medalju 9. međunarodne izložbe karikatura, koja je posvećena pravdi, odlukom Ocjenjivačkog suda, dobio je Mojmir Mihatov, karikaturist iz Hrvatske, srebrnu medalju Slawomir Luczynski iz Poljske te brončanu medalju Viacheslav Bibishev iz Rusije. Dodijeljeno je i pet posebnih priznanja karikaturistima iz Ukrajine, Rumunjske, Koreje i Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙