FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LJUBLJANA: OSNOVAN FORUM SLAVENSKIH KULTURA

LJUBLJANA, 29. lipnja 2004. (Hina) - U Ljubljani je u utorakpotpisivanjem Povelje osnovan Forum slavenskih kultura (FSK) radijačanja kulturne suradnje slavenskih zemalja. Dvodnevnom sastankuprisustvovao je i hrvatski ministar kulture Božo Biškupić koji jeimenovan i u Upravni odbor na čijem je čelu Andreja Rihter, slovenskaministrica kulture.
LJUBLJANA, 29. lipnja 2004. (Hina) - U Ljubljani je u utorak potpisivanjem Povelje osnovan Forum slavenskih kultura (FSK) radi jačanja kulturne suradnje slavenskih zemalja. Dvodnevnom sastanku prisustvovao je i hrvatski ministar kulture Božo Biškupić koji je imenovan i u Upravni odbor na čijem je čelu Andreja Rihter, slovenska ministrica kulture.

Kako je nakon potpisivanja dokumenta izjavio hrvatski ministar Biškupić, riječ je na određeni način o povijesnom danu u smislu inteziviranja suradnje zemalja slavenskog govornog područja i stvaranja boljih mogućnosti da svaka zemlja u okviru spomenutog Foruma na jesen predloži svoju viziju rada ove organizacije.

Biškupić je rekao da će Hrvatska ponuditi program zajedničke zaštite kulturne baštine s obzirom na svoja iskustva u zaštiti i restauriranju baštine stradale u Domovinskom ratu, a velike mogućnosti vidi i na području tzv. kulturne industrije, osobito u izdavaštvu i filmu.

"Hrvatska Vlada podržava osnivanje Foruma slavenskih kultura i za njega će odvojiti sredstva" rekao je ministar Božo Biškupić.

Ilustrirajući svoju viziju djelovanja Foruma slavenskih kultura slovenska ministrica kulture Andreja Rihter jer rekla da je njegovo osnivanje bila ideja koja je sazrijevala više godina.

"Čvrsto sam uvjerena da će ovaj Forum biti ne samo promotor slavenskih kultura nego i čvrsti saveznik i partner svake demokratske kulturne inicijative koja računa na različitost", rekla je Rihter.

"Nema ništa ljepše od toga da će se možda iz dogovora Hrvatske, Rusije i Slovenije roditi cjelovečernji film koji će privući gledatelje po cijeloj Europi ili da će možda našom inicijativom prvi roman nekog mladog makedonskog pisca biti preveden ne samo u BH ili SiCG, nego i u Bjelorusiji", predstavila je svoju ideju djelovanja Foruma slovenska ministrica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙