FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZBOG NEDOLASKA ODVJETNIKA PONOVNO ODGODA SUĐENJA GENERALU

BEOGRAD,28. lipnja 2004.(Hina) - Vojni sud je u ponedjeljak, ponovno,na neodređeno vrijeme, odgodio suđenje generalu bivše JNA MomčiluPerišiću i dvojici suoptuženih, bivšim pripadnicima Vojske JugoslavijeVladanu Vlajkoviću i Miodragu Sekuliću koje optužnica tereti zašpijunažu i odavanje vojne tajne, jer se pred sudom nije pojavioodvjetnik trećeoptuženog Milorad Panjević.
BEOGRAD,28. lipnja 2004.(Hina) - Vojni sud je u ponedjeljak, ponovno, na neodređeno vrijeme, odgodio suđenje generalu bivše JNA Momčilu Perišiću i dvojici suoptuženih, bivšim pripadnicima Vojske Jugoslavije Vladanu Vlajkoviću i Miodragu Sekuliću koje optužnica tereti za špijunažu i odavanje vojne tajne, jer se pred sudom nije pojavio odvjetnik trećeoptuženog Milorad Panjević.

Generala Perišića, u vrijeme kad je bio potpredsjednik srbijanske vlade i zastupnik u tadašnjem jugoslavenskom parlamentu, u noći od 14. i 15. ožujka 2002. godine, uhitili su pripadnici Vojne kontraobaveštajne službe (KOS). Zajedno s Perišićem u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali uhićen je i službenik Veleposlanstva SAD-a u Beogradu John David Neighbour, koji je nakon nekoliko sati pušten na slobodu, te potom i povučen sa svoje dužnosti u Beogradu.

Suoptuženi Sekulić i Vlajković uhićeni su u svojim kućama iste noći.

Suđenje ranije nije moglo biti održano, s obzirom da se optuženi general Perišić pozivao na zastupnički imunitet, koji je izgubio nakon promjene zastupnika u Skupštini Srbije i Crne Gore nakon parlamentarnih izbora u Srbiji potkraj prošle godine. Početak suđenja potom je već dvaput odgođen zbog nekih formalnih razloga.

Odvjetnici trojice optuženih sudski postupak smatraju nelegalnim, jer se odvija "pred sudom koji po Ustavu ne postoji", te su stav o tome zatražili i od Europskog suda za ljudska prava u Strassbourgu. Ustavna povelja, naime, najviši pravni akt državne zajednice Srbije i Crne Gore, koji je zamijenio dotadašnji Ustav SR Jugoslavije, predviđa ukidanje vojnog pravosuđa. Parlament državne zajednice međutim još nije donio potrebne propise kojima bi se postojeće predmete iz ranije nadležnih vojnih sudova prebacilo u nadležnost redovnih sudova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙