FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SKUP AMERIČKIH HRVATA U CLEVELANDU

ZAGREB, 28. lipnja 2004. (Hina) - Američki Hrvati poduzetnika na skupuodržanom u Clevelandu iznijeli su članovima hrvatske vlade koji sunazočili skupu svoje sugestije kako da se potakne ulaganje u hrvatskogospodarstvo, izvješćuje postaja Glas Amerike i primjećuje kako se naskupu mogla među američkim Hrvatima primijetiti vjera u vladupremijera Sanadera.
ZAGREB, 28. lipnja 2004. (Hina) - Američki Hrvati poduzetnika na skupu održanom u Clevelandu iznijeli su članovima hrvatske vlade koji su nazočili skupu svoje sugestije kako da se potakne ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, izvješćuje postaja Glas Amerike i primjećuje kako se na skupu mogla među američkim Hrvatima primijetiti vjera u vladu premijera Sanadera.

Hrvatski poduzetnici iz iseljeništva navodno raspolažu s milijardu i pol dolara koje su, kako kažu, spremni uložiti u Hrvatsku, što je mogućnost koja je privukla u Cleveland čak četvoricu ministara hrvatske vlade, niz zamjenika ministara, predsjednika niza vladinih agencija i drugih organizacija poput Hrvatske obrtničke komore, primjećuje postaja Glas Amerike.

Hrvatskoj investicije iz inozemstva nužno potrebne što su u izlaganjima istaknuli predstavnici hrvatske vlade, jer Hrvatska je prezadužena, ima trgovački deficit sa svijetom i visoku nezaposlenost, te je od zemalja u tranziciji od Hrvatske zaduženija jedino Bugarska, stoji u prilogu. Kritici upućenoj na adresu bivše vlade ministar financija Ivan Šuker izjavio je da je rast društvenog proizvoda u 2002. i 2003. godini bio financiran vanjskim zaduživanjem i investicijama iz proračuna, prenosi VOA, a sada vlada poduzima niz mjera kako bi promjenila sadašnje stanje.

Hrvatski poduzetnici iz inozemstva dosta očekuju od vlasti, primjerice raščišćavanje birokracije, pojednostavljenje zakona koji se odnose na strana ulaganja, promjenu zakona o radu, reformu poreznog sustava kako bi se potaknule investicije, a predsjednik organizacijskog odbora Grupe 100 koja okuplja najuspješnije hrvatske poduzetnike u inozemstvu Pero Novak drži da bi vlada trebala smanjiti i svoje namete jer primjerice "na brutto plaću od tisuću dolara u Hrvatskoj 440 dolara dobije uposlenik, a 560 uzme država", prenosi postaja. Ako bude realizirana kako je zamišljena inicijativa Grupe 100 promijenit će se način na koji su iseljenici ulagali u Hrvatsku, a namjeravaju otvoriti i Ured u Zagrebu koji će osiguravati savjetodavnu, pravnu i drugu logističku pomoć te investicijsku banku koja bi obavljala poslove za Grupu 100 i davala ulagački kapital malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj, prenosi VOA.

Na skupu se mogla primijetiti vjera u vladu premijera Sanadera, objavljuje VOA. Novak, i sam član stranke Ive Sanadera HDZ-a, dodao je, međutim, da jedan od važnih preduvjeta za uspjeh inicijative o ulaganju u Hrvatsku mora biti politička neovisnost od bilo koje stranke jer se, kako je rekao, "moramo baviti isključivo biznisom", prenosi VOA. Na skupu u Clevelandu dosta se govorilo, a ostaje da se vidi što će se od planiranoga i ostvariti, zaključuje se na kraju priloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙