FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠKOTSKI ZNANSTVENICI OTKRILI FORMULU KOJA PREDVIĐA TRAJANJE PLODNOSTI

EDINBURGH, 28. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Stručnjaci u Škotskoj razvilisu formulu kojom se može predvidjeti kada će biološki sat kod ženaprestati kucati.
EDINBURGH, 28. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Stručnjaci u Škotskoj razvili su formulu kojom se može predvidjeti kada će biološki sat kod žena prestati kucati.

Ova nova metoda omogućit će liječnicima da izračunaju kada bi mogla početi menopauza tako da izračunaju broj jajašaca u ženinim jajnicima i "naprave kartu" smanjivanja njihova broja.

Uz jednostavan ultrazvučni pregled liječnici će moći, koristeći se matematikom i računalnom analizom, otkriti kada će jajnici prestati izbacivati jajašca.

Ovo bi otkriće moglo promijeniti živote žena posvećenih karijeri koje žele odgoditi osnivanje obitelji.

Liječnik Hamish Wallace iz edinburške Royal Hospital izjavio je: "Dob u kojoj počne menopauza različita je od žene do žene i trenutačno nema pouzdanih testova kojima se može utvrditi koliko još neka žena ima jajašaca kako bi se predvidjelo koliko će trajati njezino redproduktivno razdoblje".

"Mi smo otkrili metodu uz pomoć koje ćemo moći predvidjeti za žene u dobi od 25 do 50 godina koliko jajašaca imaju u rezervi i kada će se morati suočiti s menopauzom", dodao je.

To zapravo znači, pojasnio je Wallace, da sada možemo ženi reći kako brzo kuca njezin biološki sat i koliko joj je vremena ostalo prije nego što prestane kucati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙