FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LITVA: KANDIDATKINJA ZA PREDSJEDNICU OPOVRGAVA SURADNJU S KGB-OM

VILNIUS, 18. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Kazimira Prunskiene, koja će se27. lipnja suprotstaviti Valdasu Adamkusu u drugom krugupredsjedničkih izbora u Litvi, odbacila je u petak optužbe da jenekada surađivala s KGB-om.
VILNIUS, 18. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Kazimira Prunskiene, koja će se 27. lipnja suprotstaviti Valdasu Adamkusu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Litvi, odbacila je u petak optužbe da je nekada surađivala s KGB-om.

"Radi se o hrpi laži i ucjenama", izjavila je Prunskiene novinarima aludirajući na novinski tekst objavljen u četvrtak navečer u kojem je pisalo da je ona 1990. agitirala protiv nezavisnosti Litve od tadašnjeg SSSR-a.

Prunskiene je bila prva šefica vlade Litve nakon proglašenja nezavisnosti 11. ožujka 1990. Ostavku je podnijela u siječnju 1991. nakon povećanja cijena uslijed gospodarskih reformi. Godine 1992. bila je optužena za suradnju s KGB-om, što je potvrdio i Vrhovni sud, no sud u Vilniusu ju je oslobodio optužbi.

Prunskiene (61) je u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojila 21,27 posto glasova, a Adamkus (77) 31,11 posto glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙