FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LITAVCI U NEDJELJU BIRAJU PREDSJEDNIKA U SJENI NOVOG SKANDALA

VILNIUS, 25. lipnja 2004. (Hina) - Litavci u nedjelju izlaze nabirališta na drugi krug predsjedničkih izbora koji će se odvijati usjeni novog korupcijskog skandala u koji su umiješani političari izsamih vrhova vlasti.
VILNIUS, 25. lipnja 2004. (Hina) - Litavci u nedjelju izlaze na birališta na drugi krug predsjedničkih izbora koji će se odvijati u sjeni novog korupcijskog skandala u koji su umiješani političari iz samih vrhova vlasti.

Birači, njih 2,6 milijuna, odlučit će između bivšeg predsjednika Valdasa Adamkusa (77) i Kazimire Prunskiene (61), predsjednice prve post-sovjetske vlade.

Iako su posljednja ispitivanja javnog mnijenja davala i desetak postotaka prednosti favoriziranom Adamkusu, kojeg podržavaju desno orijentirani birači, novi skandal, prema mišljenju analitičara, mogao bi destabilizirati glasače.

Zbog sumnje u korupciju, državne službe su u utorak pretresle sjedišta četiriju političkih stranaka, među kojima tri podupiru Adamkusa.

Istražitelji su uputili zahtjev za podizanjem optužnice protiv pet zastupnika, među kojima je potpredsjednik parlamenta i predsjednik jednog parlamentarnog povjerenstva, tvrde mediji.

"Naša je procjena da je riječ o pokušaju usmjerenom na izazivanje konfuzije među biračima, iza kojeg stoje oni koji ne žele pobjedu Adamkusa na izborima", izjavio je glasnogovornik njegovog izbornog stožera Marius Lukosinas.

"To će imati učinka. Neki će postati zbunjeni, drugi će se uplašiti za budućnost zemlje, a treći će odlučiti uopće ne izaći na izbore. No teško je ocijeniti tko će od toga imati više koristi", smatra predsjednik Instituta za međunarodne odnose i političke znanosti iz Vilniusa Raimundas Lopata.

Novi skandal razočarao je one koji su se nadali povratku u normalu nakon razrješenja predsjednika Rolandasa Paksasa 6. travnja zbog povrede Ustava, osobito zbog veza s jednim poslovnim čovjekom ruskog porijekla Jurijem Borisovasom.

I predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Zenonas Vaigauskas izrazio je zabrinutost zbog mogućih posljedica skandala.

"Vjerujem da će biti pokušaja zloupotrebe skandala kao argumenta za dovođenje u sumnju ishoda izbora, bez obzira na to tko pobijedio", rekao je.

Litavski predsjednik bira se na mandat od pet godina s ovlastima posebno izraženim u vanjskoj politici zemlje.

U prvom krugu prije dva tjedna, između pet kandidata najviše glasova, 31 posto, osvojio je Adamkus, a Prunskiene je osvojila deset posto manje.

No neki analitičari smatraju da će birači troje kandidata koji nisu prošli u drugi krug svoje glasove pokloniti profesorici ekonomije i najprominentnijoj predstavnici ženskog pokreta u Litvi Kazimieri Prunskiene.

Nakon što je Paksas, nakon prisilnog napuštanja funkcije, stao na njezinu stranu, Prunskeine je dobila i potporu razočaranih birača i socijalno ugroženog stanovništva.

Adamkus je dugo živio u Sjedinjenim Američkim Državama, a u domovinu se vratio nakon što je stekla neovisnost. Kao ugledni političar, on je bio pokretačka snaga uspješnog približavanja Litve u NATO-u i EU-u za njegova prvog mandata od 1998. do 2003.

Dvoje kandidata najavilo je "nastavak aktualne vanjske politike", ali im se stajališta donekle razlikuju glede Iraka.

Vrlo proamerički usmjereni Valdas Adamkus izrazio je protivljenje povlačenju 120 litavskih vojnika iz Iraka, ali je Prunskiene rekla kako je otvorena za raspravu o toj temi, a pozvala je i na "uravnoteženiju politiku prema SAD-u i Europskoj uniji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙