FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 27. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 27. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

HONG KONG - Dvadeset je osoba uhićeno u Hong Kongu zbog dekodiranja televizijskih programa koji su omogućavali ljubiteljima nogometa da prate Europsko prvenstvo. Ilegalni satelitski tanjuri i dekoderi vrlo su rašireni u Hong Kongu, a prodaju se po cijeni višestruko manjoj od pretplate na kabelsku televizijski kanal Cabel TV, koji jedini u Hong Kongu pruža uslugu 'pay TV-a'. Cabel TV je svega deset minuta prije početka prijenosa prve utakmice na Euru 2004. promijenio kod emitiranja čime je gledanje natjecanja onemogućio tisućama ljubitelja nogometa s ilegalnom opremom. Inače, Europsko prvenstvo u Portugalu izuzetno je popularno i gledano u Hong Kongu, iako većina utakmica počinje tek oko tri sata ujutro po lokalnom vremenu.

LOS ANGELES - Dokumentarac redatelja Michaela Moorea "Fahrenheit 9/11" izbio je na prvo mjesto sjevernoameričke ljestvice najgledanijih filmova ovog vikenda. Film koji žestoko napada politiku predsjednika Georgea W. Busha i način na koji američka vlada vodi rat protiv terorizma, trebao bi ovog vikenda zaraditi 21,8 milijuna dolara. Film se u SAD-u prikazuje u 868 kino-dvorana, što je rekord za takvu vrstu filma. Ipak, to je mali broj kino-dvorana za film koji će po svoj prilici biti na vrhu box-officea. Politička bura koju je film izazvao dala mu je takav publicitet da bi trebao nadmašiti Mooreov prethodni rekord od 24 milijuna dolara koliko je ovaj Amerikanac zaradio filmom "Ludi za oružjem".

WASHINGTON - Međunarodna skupina znanstvenika uskoro će ispod tri metra debeloga arktičkog leda, u tom najizoliranijem i najranjivijem dijelu svijeta, početi razvrstavati i određivati vrste. Ovaj je projekt dio Popisa morskog života, desetogodišnjega istraživanja života u svjetskim oceanima koji vodi 300 znanstvenika iz 53 zemlje. Arktički ocean je posebno zanimljiv jer je osjetljiv na klimatske promjene koje bi mogle poremetiti prirodnu ravnotežu u tom području i u ostalim svjetskim eko-sustavima pa znanstvenici žele što prije ispitati područje. Osim što će dokumentirati bio-raznolikost ispod tri metra leda, nova otkrića i tehnike mogle bi se iskoristiti i u potrazi za životom u svemiru jer su uvjeti na drugim planetima slični uvjetima u Zemljinu ledu.

BERLIN - Tehnike umjetne oplodnje zahvaljujući kojima su djecu dobili milijuni parova, pomažu znanstvenicima da spase ugrožene vrste. Metode potpomognute oplodnje omogućile su znanstvenicima da u zatočeništvu uzgajaju divlje životinjske vrste od kitova-ubojica i velikih panda pa sve do geparda i vretica te da usput nauče nešto više o njihovom razmnožavanju, ističe dr. David Wildt iz Zoološkog vrta Smithsonian, u priopćenju izdanom uoči konferencije Europskoga društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju. Metode potpomognute oplodnje odigrat će, po Wildtovu mišljenju, veliku ulogu, dok je kloniranje, s druge strane, za očuvanje vrsta od male koristi zbog potrebe očuvanja genetske raznolikosti. Ono može pomoći u spašavanju gotovo izumrlih vrsta, ali Wildt se boji da bi ljudi mogli zaboraviti koliko je nužno sačuvati i prirodna staništa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙