FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 27. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskojdo 15,30 sati.
ZAGREB, 27. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti danas je oštro osudilo vandalski izgred zasad nepoznatih osoba koje su nacrtale zvijezdu petokratku na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i žrtvama agresije na Hrvatsku u zagrebačkoj četvrti Maksimiru u noći s petka na subotu. "Vandalski napad na spomen-ploču 49-orici maksimirskih branitelja Domovinskog rata u zagrebačkom Parku maksimirskih branitelja, te pokušaj uništavanja hrvatske zastave uvreda je svih onih čija su imena na ploči, njihovih obitelji i svih građana koji, upravo zahvaljujući braniteljima, danas žive u demokratskoj, neovisnoj i slobodnoj Republici Hrvatskoj", ističe se u današnjem priopćenju, Ministarstva. Potpredsjednica Vlade i ministarica Jadranska Kosor, te svi djelatnici tog Ministarstva očekuju brzu i učinkovitu istragu te da se pronađe počinitelj.

SPLIT - Radi potpore generalu i alkarskom vojvodi Mirku Norcu, pravomoćno osuđenom na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u Lici, braniteljske udruge Cetinske krajine i Splitsko-dalmatinske županije najavile su veliki prosvjedni skup do kraja idućeg tjedna u Otoku, Norčevu rodnome mjestu, potvrdio je danas čelnik županijske Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Ante Smoljo. Smoljo je najavio i središnji prosvjed za 8. kolovoza u Sinju, na dan održavanja Alke, ističući da je on upozorenje hrvatskoj vlasti i Sudu u Haagu, koji, kako je ustvrdio, "djeluju u političkoj simbiozi". Braniteljske udruge, koje vjeruju da je Norac osuđen na temelju montiranoga političkog procesa, pozvale su na taj skup sve političke stranke, državne, županijske i lokalne vlasti.

MILNA - U ponedjeljak, 5. srpnja, u 7 sati na pomorskom prolazu između otoka Brača i Šolte nezadovoljni stanovnici Milne blokirat će katamaran koji iz Jelse plovi u Split jer Milna nije uključena u svakodnevnu katamaransku vezu Split - Bol - Jelsa, doznaje se od glasnogovornika prosvjednog odbora Mirka Terzića. Ta je reakcija rezultat višegodišnjih neuspješnih nastojanja Općine Milne da se ponovno uključi u svakodnevnu brodsku vezu Split - Milna - Bol - Jelsa. Ako se u roku od sedam dana ne postigne dogovor, to jest ako katamaran ne počne pristajati u Jelsu, morski prolaz na najužem dijelu između Brača i Šolte bit će blokiran čeličnim sajlama i konopcima koje će na površini držati plutače, što će potpuno zaustaviti promet tim dijelom Jadrana, izjavio je Terzić.

KARLOVAC - U jutrošnjem sudaru dvaju osobnih automobila u Tušiloviću, blizu Karlovca, poginuo je suvozač iz zagrebačkoga automobila 24-godišnji Damir Padljević, a liječnici karlovačke Opće bolnice bore za život 13-godišnjega poljskog dječaka i njegove majke iz drugog automobila. Otac i još jedno dijete obitelji Matuszczyk također su teško ozlijeđeni, ali život im nije u opasnosti. Teško je ozlijeđen i 29-godišnji vozač automobila zagrebačkih registarskih oznaka Dražen M. Istražni sudac karlovačkoga Županijskog suda Ivan Perković rekao je da uzrok nesreće nije poznat. "Naredio sam da se obavi i alkotest vozača i tehnička ispravnost upravljačkog i kočnog sustava na zagrebačkom automobilu jer je vozač, kao iz vedra neba, u okolnostima idealnim za vožnju, skrenuo na stranu kojom je naišla poljska obitelj u svojem automobilu", rekao je sudac Perković.

OSIJEK - Trojica državljana Moldavije jučer su u Baranji zatečena u ilegalnom boravku u Republici Hrvatskoj, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Strani državljani otkriveni su između baranjskih mjesta Petlovca i Luča, a istragom je utvrđeno da su u Hrvatsku ilegalno došli iz Srbije i Crne Gore, preko graničnog prijelaza Lipovca, tako što ih je u skrivene u teretnom vozilu prevezla zasad nepoznata osoba.

ZAGREB - Na državnoj cesti na području Samobora, oko dva kilometra od graničnog prijelaza Bregana nepoznati je počinitelj jučer ujutro na prijevaru opljačkao suvozačicu u automobilu švedskih registracijskih oznaka otuđivši oko 25.000 kuna, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj. PU zagrebačka ovih je dana u više navrata izvještavala o cestovnim razbojnicima čija su meta putnici automobila stranih registracijskih oznaka. Obrazac pljački je isti, gestikulacijom ili dovikivanjem upozoravaju žrtvu na kvar u automobilu, a nakon što se vozač zaustavi i izađe iz automobila, putnici ostaju bez torbice u automobilu.

CAVTAT - U hotelu "Croatia" u Cavatatu danas je počela Druga međunarodna konferencija "Od fizike kondenzirane materije do biologije", na kojoj je sudjelovalo stotinjak znanastvenika biofizičara. Skup, koji će trajati do 2. srpnja, održava se svake dvije godine na poticaj hrvatskih znanstvenika. Ovogodišnja konferencija, na kojoj sudjeluju stručnjaci prirodnih prirodnih znanosti iz svih krajeva svijeta, smatra se jednim od najvažnijih međunarodnih skupova iz biofizike. Konferenciju je otvorio ravnatelj Instituta "Ruđer Bošković" iz Zagreba, prof. Stjepan Marčelja, a među sudionicima su i dobitnik Nobelove nagrade Robert Schrieffer, rektor hongkonškog Sveučilita Paul Chu, ravnatelj Instituta u Lozani Forro Laszlo, te prof. dr. Miroslav Radman.

ČAKOVEC - Od petka do danas u podne preko međimurskih graničnih prijelaza Goričana, Murskog Središća i Trnovca u Hrvatsku je ušlo 21.387 stranaca, a od međimurske Policijske uprave se doznaje da na tim graničnim prijelazima tijekom vikenda nije bilo veće gužve ni čekanja. Istodobno je preko tih graničnih prijelaza iz naše zemlje otputovalo 23.289 stranaca, uglavnom Mađara, Čeha, Slovaka i Rumunja. Najviše je putnika prošlo graničnim prijelazom Goričanom, gdje je od petka granicu prešlo 18.000 stranaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙