FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 15. LIPNJA 2004. GODINE

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 15.LIPNJA 2004. GODINE
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 15. LIPNJA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.334,73 -

Tokyo/NIKKEI 11.387,70 11.491,66

London/FTSE-100 4.443,10 4.433,20

Frankfurt/DAX 30 3.939,96 3.948,65

--------------------------------------------------

Snažniji od očekivanja porast prometa u američkoj maloprodaji povećao je strah ulagača da će američka središnja banka Fed agresivno podići kamatne stope, stoga su oni u ponedjeljak prodavali dionice.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se stoga 0,7 posto, na 10.334 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,5 posto, na 1.969 bodova.

Zabrinutosti oko rasta kamatnih stopa intenzivirale su se kako ulagači očekuju indeks potrošačkih cijena u svibnju, koji bi trebao biti objavljen danas. Potaknuo ih je, pak, podatak američke vlade o rastu prometa u maloprodaji u tome mjesecu u SAD-u za 1,2 posto, uslijed snažne osobne potrošnje i rekordnih cijena benzina.

Najviše su na udaru bile dionice kompanija čije je poslovanje senzitivno na izmjene kamatnih stopa, ponajviše financijskih. Među 10 najvećih gubitnika bile su dionice Citigroupa i J. P. Morgan Chasea. Potonula je i dionica General Motorsa, unatoč tome što je taj najveći svjetski proizvođač vozila ponovio da će ostvariti planirane poslovne rezultate za ovo tromjesečje i ovu poslovnu godinu.

"Svi su fokusirani na podatak o inflaciji i kako će Fed reagirati. To ulagače čini nervoznima", ocijenio je raspoloženje na tržištu Michael O'Hare, čelnik trgovanja pri Lehman Brothersu. Nedavne izjave iz Feda signaliziraju da bi rast kamatnih stopa mogao biti snažniji nego se na tržištu očekuje, možda čak i za pola postotna boda.

Snažan rast prometa u maloprodaji "znači da potrošači troše, bez obzira na sve", kazao je Ozan Akcin, strateg pri Puglisi&Co. "Sve ide u smjeru inflacije, a ulagači na tržištu dionica se povlače, jer su zabrinuti mogućim rastom kamatnih stopa iznad svojih očekivanja".

Na europskim burzama cijene europskih dionica oštro su potonule uslijed zabrinutosti vezanih za inflaciju u SAD-u i očekivani agresivni rast američkih kamatnih stopa. Dodatno, raspoloženje na tržištu bilo je pogođeno računovodstvenim problemima u švicarsko-švedskoj inženjerskoj kompaniji ABB. Londonski Ftse indeks spustio se 1,13 posto, na 4.433 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 1,6 posto, na 3.948 bodova.

Na kretanja europskih burzovnih indeksa danas je utjecalo jačanje nervoze na tržištima pred objavu ključnog podatka o američkoj inflaciji, čiji bi snažan rast mogao rezultirati agresivnim podizanjem kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

I dok je londonski Ftse indeks do podneva ojačao 0,22 posto, na 4.443 boda, frankfurtski je DAX za toliko oslabio. Spustio se na 3.939 bodova.

Zabrinutost ulagača zbog mogućnosti rasta kamatnih stopa intenzivira se u iščekivanju današnje objave indeksa američkih cijena na malo za svibanj. Dužnosnici američke središnje banke Fed nedvosmisleno su signalizirali da bi se Fed mogao odlučiti na agresivnije podizanje kamatnih stopa dođe li do rasta inflacije.

"Danas je naglasak na kamatnim stopama. Podaci o inflaciji za svibanj iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država bit će u središtu pozornosti, u potrazi za signalima eventualnog rasta inflacije", ocijenio je atmosferu na tržištima Anais Faraj, strateg Nomura banke u Londonu.

Britanski indeks cijena na malo porastao je u svibnju 1,5 posto na godišnjoj razini, u skladu s očekivanjima.

Današnji su gubici donekle ograničeni jačanjem dionica francuske komunalne tvrtke Suez za 1,7 posto, nakon što im je brokerska tvrtka Smith Barney podigla rejting.

Nikkei indeks Tokijske burze danas je oslabio 0,9 posto, na 11.387 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2038 1,2101 1,2033

Euro/JPY 133,89 134,43 133,46

USD/JPY 111,18 111,39 110,66

-------------------------------------------------

Dolar je danas na svjetskim deviznim tržištima oslabio prema jenu, no ojačao prema euru, pred današnji govor čelnika američke središnje banke Fed i podatak o cijenama na malo, za koje na tržištu vjeruju da će dati nove smjernice glede porasta kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

U takvim je okolnostima dolar oslabio blagih 0,15 posto u odnosu na jen i trenutno iznosi 111,18 jena. No, držao se stabilno prema euru, koji iznosi 1,2038 dolara, te je i dalje blizu najviše razine u zadnja tri tjedna.

U središtu pozornosti tržišta nalazi se podatak o inflaciji u SAD-u, čija se objava očekuje tijekom dana, a trebao bi ponuditi odgovore glede brzine očekivanog porasta kamatnih stopa ove godine u tom najvećem svjetskom gospodarstvu, s kojim će se vjerojatno krenuti potkraj ovoga mjeseca.

Trgovci nestrpljivo iščekuju i današnji govor čelnika Feda Alana Greenspana pred senatskim odborom za bankarstvo u povodu njegove nominacije za peti mandat na čelnome mjestu banke, a koji će privući pozornost ulagača posebice nakon što su Fed-ovi dužnosnici isticali inflaciju u nedavnim izjavama.

"Bude li stopa inflacije na gornjoj granici očekivanja tržište će početi ozbiljno razmišljati o porastu kamatnih stopa za 0,50 postotnih bodova", kazao je Lee Ferridge, globalni valutni strateg u Rabobank u Londonu. "Fed je bio jasan kada je govorio o 'odmjerenom' podizanju kamatnih stopa, to je način na koji oni žele djelovati, no budu li inflatorni pritisci jačali djelovat će agresivnije".

Poput dolara, i euro je danas blago oslabio prema jenu, te trenutno iznosi 133,89 jena.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

08.06. USLIB 1,08 1,17 1,40 1,40

08.06. EULIB 2,07 2,08 2,10 2,17

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙