FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UOČI SUMMITA U ISTANBULU VELEPOSLANICI NATO-A NA SASTANKU O IRAČKOM ZAHTJEVU ZA POMOĆ

BRUXELLES, 25. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Veleposlanici NATO-aneočekivano su se sastali u petak u Bruxellesu, tri dana prije susretana vrhu te organizacije u Istanbulu, kako bi pokušali pomiriti svojastajališta u svezi sa zahtjevom imenovanog iračkog premijera opružanju stručne pomoći Iraku.
BRUXELLES, 25. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Veleposlanici NATO-a neočekivano su se sastali u petak u Bruxellesu, tri dana prije susreta na vrhu te organizacije u Istanbulu, kako bi pokušali pomiriti svoja stajališta u svezi sa zahtjevom imenovanog iračkog premijera o pružanju stručne pomoći Iraku.

"Marljivo radimo na zahtjevu privremene iračke vlade i, dakako, nadamo se potvrdnom odgovoru", izjavio je visoki dužnosnik NATO-a koji je htio ostati anoniman.

U pismu koje je početkom tjedna poslao NATO-u, imenovani irački premijer Iyad Allawi zatražio je od Saveza pomoć u obučavanju iračkih oružanih snaga i "druge oblike stručne pomoći".

Susret NATO-ovih veleposlanika trajat će "koliko bude trebalo" sve dok se ne utvrdi stajalište koje će se prihvatiti u Istanbulu, kazao je drugi izvor u NATO-u.

"Većina zemalja članica NATO-a pristaje da se dio obuke održi izvan zemlje, ali smatra da se glavnina NATO-ovih napora mora poduzeti u unutrašnjosti zemlje, barem iz logističkih razloga. Jer, Iračani žive upravo tu", istaknuo je visoki dužnosnik.

Nekolicina NATO-ovih zemalja, dodao je isti dužnosnik, tražila je novu rezoluciju UN-a o Iraku, kao i da privremena iračka vlada podnese zahtjev kako bi Savez mogao službeno preuzeti zadaću u Iraku.

Ta su dva uvjeta sada ispunjena, budući da "nekoliko zemalja, među kojima je i SAD, žarko želi da NATO pozitivno odgovori" na zahtjev Iyada Allawija, zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙