FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA UTORAK 22. LIPNJA

ZAGREB, 22. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak 22. lipnja.
ZAGREB, 22. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak 22. lipnja.

LISABON - Hrvatski premijer Ivo Sanader sastat će se s predsjednikom portugalskoga parlamenta Joaom Boscom Motom Amaralom.

LONDON - Drugi dan posjeta predsjednika Sabora Vladimira Šeska Engleskoj. Predviđeni su, između ostaloga, razgovori s predsjednicima parlamentarnih odbora za europska pitanja i vanjske poslove.

ZAGREB - Šef Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Hrvatskoj Peter Semneby i hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt održat će konferenciju za novinare na kojoj će najaviti objavljivanje dvaju izvještaja Misije o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj od 2002. Tim se izvještajima pruža analiza suđenja za ratne zločine obavljenih pred hrvatskim sudovima nakon 2002. na temelju slučajeva koje je promatrala Misija OESS-a u Hrvatskoj. (Konferencija za novinare, Ministarstvo pravosuđa, Republike Austrije 14, u 10.30)

BEOGRAD - Suđenje bivšem potpredsjedniku srbijanske vlade generalu Momčilu Perišiću optuženom za špijunažu. To je suđenje bilo najavljeno za 1. lipnja, ali je odgođeno jer je vojni sud u Beogradu prihvatio zahtjev odvjetnika da im se odobri dodatno vrijeme za upoznavanje s više od deset tisuća stranica sudskoga spisa i za razmatranje pravne prepreke jer je ustavnom poveljom Državne zajednice SCG predviđeno ukidanje vojnih sudova i prenošenje postojećih postupaka na civilne.

ZAGREB - Predstavljanje projekta "Balkan NATO-bus", odbora mladih Atlantskoga vijeća Hrvatske. Projekt je pokrenut s ciljem zajedničkog putovanja predstavnika organizacija mladih Atlantskih vijeća zemalja regije na istanbulski panatlantski studentski summit 26.- 30. lipnja u sklopu summita NATO-a u Istanbulu. Projekt će predstaviti članovi organizacija mladih Atlantskih vijeća Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Makedonije.

(Fakultet političkih znanosti, Lepušićeva 6, dvorana A, 10 sati)

BUDIMPEŠTA - Svjetski forum zdravlja koji organizira Regionalni centar za zaštitu okoliša srednje i istočne Europe zajedno s mađarskim ministarstvima zdravstva i okoliša te brojnim svjetskim nevladinim organizacijama. Trajat će do završetka trodnevne ministarske konferencije o okolišu i zdravlju što se u Budimpešti održava od 23. do 25. lipnja.

NEW DELHI - Pakistan i Indija bi, nakon pregovora u subotu i nedjelju o smanjenju opasnosti od nuklearnog sukoba, trebali nastaviti razgovore u utorak i to o podjeli tekućih voda u regiji Kašmira.

Razgovori će se odnositi na izgradnju sporne barikade na Jhelumu u indijskom dijelu Kašmira.

Ovi su pregovori dio niza koji je počeo prošli tjedan pregovorima o borbi protiv droge, prvima nakon što je lijevo orijentirana indijska Kongresna stranka zamijenila konzervativnu vladu u New Delhiju.

Nako toga su uslijedili razgovori o nuklearnoj energiji u subotu i nedjelju na kojima su obje strane odlučile nastaviti moratorij u nuklearnim pokusima i otvoriti "crveni telefon" za smanjenje opasnosti od sukoba.

KAIRO - Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher trebao bi se sastati s američkim izaslanikom za Bliski istok Williamom Burnsom u pokušaju da ožive mirovne smjernice bliskoistočnog kvarteta.

Očekuje se da će šef tajne službe Omar Suleiman razgovarati s čelnicima u Izraelu i na palestinskom teritoriju kao i predstavnicima kvarteta - UN-a, SAD-a, EU-a i Rusije. Ti bi se razgovori trebali održati u četvrtak u Tabi.

Ovi su potezi u sklopu nove egipatske inicijative za oživljavanje mirovnog procesa i stavljanje planova izraelskog premijera Ariela Sharona o jednostranom povlačenju iz pojasa Gaze u kontekst mirovnih smjernica.

Izraelski su mediji u ponedjeljak objavili da Sharon želi premjestiti doseljenike iz Gaze u pustinju Negev i područje Galileje.

FORT BRAGG (SAD) - Vojnikinja Lynndie England, prikazana na fotografiji iz iračkoga zatvora Abu Ghraib kako muči zarobljenika, pojavit će se pred vojnim sudom.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush sastaje se u Bijeloj kući s mađarskim premijerom Peterom Medgyessyom.

ARLON - Prizivni sud u Arlonu koji je u četvrtak proglasio Marca Dutrouxa krivim za sve zločine koji su mu stavljani na teret, vjerojatno će u utorak proglasiti kaznu protiv tog pedofila i trojice suoptuženih.

TOKIO - Summit EU-Japan. Posjet irskoga premijera Bertiea Aherna i predjsednika EUropske komisije Romana Prodija.

MOSKVA - NATO i Rusija održavaju zajedničke protuterorističke vježbe na moru kraj Kalinjingrada. (do 25. lipnja)

NEW YORK - Izlazi autobiografija bivšega američkog predsjednika Billa Clintona.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Damir Margetić

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Srđan Baković

Navečer: Darko Vlahović

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙