FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROMJENE U AUSTRIJSKOJ VLADI

BEČ, 25. lipnja 2004. (Hina) - Austrija je u petak dobila novuministricu pravosuđa, 40-godišnju Karin Miklautsch i novog državnogtajnika u Ministarstvu prometa Eduarda Mainoni, a oboje su članoviSlobodarske stranke (FPO-e).
BEČ, 25. lipnja 2004. (Hina) - Austrija je u petak dobila novu ministricu pravosuđa, 40-godišnju Karin Miklautsch i novog državnog tajnika u Ministarstvu prometa Eduarda Mainoni, a oboje su članovi Slobodarske stranke (FPO-e).

Vodeća Narodna stranka (OeVP), kojoj je partner u saveznoj koalicijskoj vladi Slobodarska stranka, izrazila je pohvalu da je FPO-e u kratko vrijeme pronašao rješenje i postavio ženu na čelo važnog ministarstva.

Oporbene stranke, Socijaldemokrati (SPO-e) i Stranka zelenih izrazili su kritičke tonove i uz ostalo ocijenili da u Slobodarskoj stranci i dalje vlada "kaos".

Nakon teškog poraza Slobodarske stranke na europskim parlamentarnim izborima 13. lipnja, za novu predsjednicu stranke predložena je sestra koruškog poglavara Jerga Haidera, Ursula Haubner , koja je odmah najavila promjene u vodstvu stranke i u Vladi. Ministar pravosuđa Dieter Boehmdorfer je tada podnio ostavku, rekavši da ne želi smetati u sastavljanju novog stranačkog tima za koalicijsku vladu.

Spekuliralo se da će iz Vlade otići i ministar socijalne skrbi, dotadašnji predsjednik Slobodarske stranke Herbert Haupt.

Haupt je međutim izjavio da je on "jedan od mirnih stupova" tima FPO-e u koalicijskoj vladi i da ne namjerava otići.

Prvotno je bilo najviše onih u Slobodarskoj stranci koji su zagovarali da Haider dođe na čelo stranke, ali on je to odbio rekavši "da mu je ovako bolje jer da ionako on o svemu odlučuje iz pozadine".

Analitičari procjenjuju da će dolaskom Haiderove sestre na čelo FPO-e , Haiderov utjecaj i na vodstvo stranke i na njene predstavnike u saveznoj vladi biti još veći.

Ursula Haubner preuzet će formalno dužnost predsjednice Slobodarske stranke 3. srpnja, na Dan FPO-e.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙