FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH NE OČEKUJE NOVE NATO SNAGE U IRAKU

WASHINGTON/SEA ISLAND,11. lipnja(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush rekao je u četvrtak kako ne očekuje da će NATO poslati nove snageu Irak, ali i pozvao Sjevernoatlantski savez da na zahtjev Irakapomogne u obuci iračkih sigurnosnih snaga.
WASHINGTON/SEA ISLAND,11. lipnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak kako ne očekuje da će NATO poslati nove snage u Irak, ali i pozvao Sjevernoatlantski savez da na zahtjev Iraka pomogne u obuci iračkih sigurnosnih snaga.

Završavajući godišnji summit zemalja G-8, SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Italije, Japana, Kanade, Njemačke i Rusije Bush je rekao kako su njihovi čelnici jedinstveni u želji da pomognu Iraku.

"Oni trebaju našu pomoć, i dobit će je", rekao je Bush na konferenciji za novinare na kraju trodnevnog summita.

Bush je polučio slab uspjeh s nastojanjem da ojača ulogu NATO-a u Iraku.

On je kazao kako nova iračka privremena vlada koja preuzima vlast 30. lipnja traži pomoć NATO-a u obuci svojih sigurnosnih snaga.

"Ne očekujem da će NATO ponuditi više snaga. To je nerealno očekivanje. Nitko ne navodi na takvu pomisao. Ono što predlažemo je za NATO da možda pomogne u obuci. To bi došlo na zahtjev iračke vlade", rekao je on.

Nova rezolucija Vijeća sigurnosti o Iraku usvojena početkom tjedna imat će za posljedicu da će dopustiti čelnicima zemalja koje već imaju svoje snage u Iraku da uvjere svoje vlade da ih tamo i ostave, kazao je američki predsjednik.

Francuski predsjednik Jacques Chirac izrazio je temeljite sumnje glede dodatne vojne uloge NATO-a u Iraku, dok je njemački kancelar Gerhard Schroeder kazao kako se tome ne bi protivio ukoliko bi Irak zatražio takvu pomoć.

Četiri zemlje G-8, SAD, Britanija, Italija i Japan, već imaju vojnike u Iraku, dok druge četiri, Francuska, Njemačka, Kanada i Rusija nemaju niti ih namjeravaju poslati.

Američki dužnosnici su rekli kako očekuju da bi se zajedničko stajalište o ulozi NATO-a u Iraku moglo naći prije summita Saveza u Isanbulu krajem lipnja.

Najrazvijenije zemlje svijeta G-8 u srijedu su podržale Bushovu inicijativu da potaknu demokratske i gospodarske reforme na širem prostoru Bliskog istoka ističući istodobno predanost rješavanju izraelsko-arapskog sukoba.

Skupina je u četvrtak u priopćenju rekla kako će pomoći napore četvorke, SAD-a, EU-a, UN-a i Rusije da se obnovi nastojanje da se provede njezin mirovni plan za Bliski istok.

Čelnici zemalja G-8 susreli su se s čelnicima afričkih država Alžira, Gane, Južne Afrike, Nigerije, Senegala i Ugande i postigli sporazum o pomoći u pitanjima koja njih tište poput mirovnih operacija, siromaštva i HIV/AIDS-a.

Završnog dana summita G-8 je odobrio američki prijedlog za obuku i u slučaju potrebe opremanje 75.000 vojnika za održavanje mira koji bi djelovali u Africi i diljem svijeta.

G-8 je u priopćenju pozvao sudansku vladu da odmah razoruža arapske milicije i druge naoružane skupine koje divljaju u regiji Darfur.

Čelnici skupine suglasili su se da za dvije godine produže program olakšavanja dugova za najsiromašnije zemlje svijeta te da osiguraju veći oprost dugova.

Skupina je dala upute svojim ministrima financija da nastoje doći do sporazuma u Pariškom klubu da se značajno olakša irački vanjski dug od 120 milijardi dolara, ali se čelnici G-8 nisu dogovorili koliki bi dio tog duga trebao biti oprošten.

G-8 je također podržala američki prijedlog da se ubrza razvoj cjepiva protiv HIV-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙