FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"GLAS KONCILA" O PRIHVAĆANJU HRVATSKE KAO KANDIDATA ZA ČLANSTVO U EU

ZAGREB, 24. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 24. lipnja 2004. (Hina) -

Prihvaćanje Hrvatske kao kandidata za puno članstvo u EU, najnoviji broj katoličkog tjednika "Glas Koncila", ocjenjuje prekretničkim korakom u odnosu Europske unije prema Hrvatskoj te za sadašnjost i budućnost Hrvatske.

Glavni urednik tjednika Ivan Miklenić u komentaru "Hrvatska je na sudbonosnoj prekretnici" napominje kako odluka Europskoga vijeća, ispravlja onu politiku koja je Hrvatsku kao većinski katoličku zemlju te kao zemlju s neprekinutim kontinuitetom europskoga kulturnog i civilizacijskog identiteta, neopravdano poslala u višegodišnju čekaonicu bez jasne i prave perspektive.

Po njegovim riječima odluka je posebno obradovala i sve one u hijerarhijskom dijelu Crkve koji su svjesno, intenzivno i uporno na različitim razinama djelovali da se Hrvatskoj širom otvore vrata Europske unije.

Za "Glas Koncila" odluka je znak prevladavanja one europske političke opcije koja je najprije Hrvatsku krivila za propast bivše savezne države, kao i one koja nije Hrvatskoj mogla oprostiti što je vojno-redarstvenim akcijama uspjela osloboditi gotovo sva svoja okupirana područja.

"Odobravanje Hrvatskoj kandidature za puno članstvo u EU znak je poraza one europske političke opcije koja je govorila o preranom ili nepotrebnom priznavanju samostalnosti Hrvatske i koja je projektom tzv. Zapadnog Balkana Hrvatsku željela učiniti taocem drugih zemalja", navodi u komentaru.

Dodaje se kako te promjene nisu nipošto nastupile same od sebe, već dugotrajnim utjecajem brojnih faktora među kojima su važnu ulogu imali i Sveta Stolica i vodstvo Katoličke crkve u Hrvatskoj.

"Ulaskom u službenu kandidaturu Hrvatska doista mora otvoriti novu stranicu svoje povijesti s novim načinom djelovanja u samom hrvatskom društvu koje je ovoga povijesnog časa u sebi još uvijek uvelike sapeto i zarobljeno najrazličitijim umreženim skupinama kojima su najvažniji njihovi politički, gospodarski i karijeristički interesi", ističe glavni urednik "Glasa koncila".

Smatra da je nastupio krajni čas - koji će trajati samo dok počne usklađivanje hrvatskoga političkog, pravnog, gospodarskog i općenito društvenoga sustava sa zahtjevima Europske unije - da se definiraju stvarni elementi hrvatskoga identiteta te da se o njima postigne što je moguće širi društveni konsenzus.

Miklenić upozorava kako je iznimno velika odgovornost sadašnje Vlade da se sa svom pozornošću i svom snagom posveti raščišćavanju kojekakvih birokratskih zapreka, koje se često izmišljaju samo zato da bi se stvorio prostor za korupciju, kao i raščišćavanju nezakonitog i krajnje neetičkog djelovanja različitih lobija.

".. Ako sada Hrvatska učini krive korake ili propusti učiniti one koji bi stvarno zaštitili temeljne hrvatske vrijednosti i interese, onda je realna opasnost da hrvatski narod doživi novo gorko povijesno iskustvo", ističe u komentaru glavni urednik "Glasa Koncila" Ivan Miklenić.

(Hina) xmc ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙