FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KRIZA TALIJANSKE VLADE PRED VRATIMA - TISAK

RIM, 23. lipnja 2004. (Hina) - Talijanska vlada desnog centra,premijera Silvija Berlusconija, ulazi u krizno razdoblje, a savezniciu koaliciji došli su na rub međusobnog rastanka, ocjenjuje u srijedutalijanski tisak ističući da više nema suglasja oko pojedinih programaizmeđu Berlusconijeve stranke Naprijed Italijo i ostala tri stranačkapartnera u koaliciji.
RIM, 23. lipnja 2004. (Hina) - Talijanska vlada desnog centra, premijera Silvija Berlusconija, ulazi u krizno razdoblje, a saveznici u koaliciji došli su na rub međusobnog rastanka, ocjenjuje u srijedu talijanski tisak ističući da više nema suglasja oko pojedinih programa između Berlusconijeve stranke Naprijed Italijo i ostala tri stranačka partnera u koaliciji.

Talijanski listovi objavljuju kako je na posljednjoj sjednici vlade, u utorak kasno poslijepodne, došlo do pravog rascijepa i da je u jednom trenutku potpredsjednik vlade Gianfranco Fini ustao i krenuo prema izlazu, što su učinili i svi ministri njegove stranke Nacionalnog saveza. Tada je intervenirao Berlusconi primivši Finija za ruku, no ovaj je ipak kazao: "Vlade više nema", prenose mediji.

Sporna točka na sjednici vlade bila je gospodarstvo. Raspravljalo se o Dokumentu ekonomskog i financijskog programiranja (DPEF) i Fini je kazao kako se potrebne mjere za održavanje odnosa između deficita i bruto nacionalnog dohotka u vrijednostima manjim od tri posto, kolika je granica određena sporazumom zemalja koje su uvele euro, te kako se ne mogu smanjivati porezi bez prethodnih rezova u potrošnji. No, rascjep bi, kako u srijedu ocjenjuje "Corriere della Sera", nastao na bilo kojem pitanju, jer takva je bila atmosfera unutar vlade.

Vlada je usvojila i dekret kojim se daje jamstvo kako bi skupina banaka mogla dati mostni kredit od 500 milijuna eura na šest mjeseci zrakoplovnoj kompaniji Alitaliji za prevladavanje teškoća. Na sjednici vlade protiv tog jamstva je glasovala Sjeverna liga, odnosno dvojica njezinih ministara u vladi, Roberto Maroni, ministar rada i Roberto Castelli, ministar pravosuđa. Sjeverna liga ocjenjuje da vlada ne treba na taj način pomagati Alitaliji. Pitanje je da li će takva odluka uopće proći u Bruxellesu gdje će se analizirati je li to ujedno pomoć države kompaniji kojom se krši konkurencija.

Čelnik četvrte stranke u vladinoj koaliciji, demokršćanske UDC, Marco Follini odlučio je napustiti Rim i otići u Europarlament. Parlamentarci, ministri, gradonačelnici ne smiju ujedno biti i zastupnici u Europarlamentu, nego moraju izabrati jednu od dužnosti, pa je tako Follini izabrao podnijeti ostavku na zastupničko mjesto u talijanskom Parlamentu u zamjenu za ono u Europarlamentu. U Italiji se taj njegov izbor shvatio i kao suprotstavljanje Berlusconiju, koji je u utorak poslijepodne s njime razgovarao u četiri oka. Follini je na koncu ipak potvrdio svoj odlazak u Strasbourg.

Do prave krize vlade moglo bi doći poslije nedjelje kada se održava drugi izborni krug za talijanske djelomične administrativne izbore. U prvom krugu Berlusconijeva stranka Naprijed Italijo doživjela je poraz, a ponešto su zaradili Nacionalni savez, Sjeverna liga i UDC, koji sada žele 'ispostaviti račun' tražeći veći utjecaj u vladinoj koaliciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙