FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "NEDELJNI TELEGRAF" OTKRIVA "TAJNU MISIJU" KARDINALA BOZANIĆA

BEOGRAD,23. lipnja(Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić,koji je nedavno u Beogradu bio na Svjetskoj biskupskoj konferenciji,bio je na "tajnom zadatku", da "kao osobni izaslanik" pape Ivana PavlaDrugog zatraži podršku poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarhaPavla za papin posjet Rusiji, "što mu je najveća neostvarena želja",piše najnoviji broj "Nedeljnog telegrafa" od srijede, pozivajući se na"krugove bliske beogradskoj patrijaršiji".
BEOGRAD,23. lipnja(Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je nedavno u Beogradu bio na Svjetskoj biskupskoj konferenciji, bio je na "tajnom zadatku", da "kao osobni izaslanik" pape Ivana Pavla Drugog zatraži podršku poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla za papin posjet Rusiji, "što mu je najveća neostvarena želja", piše najnoviji broj "Nedeljnog telegrafa" od srijede, pozivajući se na "krugove bliske beogradskoj patrijaršiji".

"Izvor NT-a otkriva da je kardinal Bozanić, koji se nedavno po treći puta sreo s patrijarhom Pavlom i tu svoju bliskost pokazao time što je tri puta u lice cjelivao poglavara SPC-a, biranim riječima ukazao na potrebu da Sveti otac posjeti Srbiju i Rusiju, dva jaka svjetionika pravoslavlja, čime bi se katolička i pravoslavna crkva još više približile i time ekumenski pokret za ujedinjenje pravoslavaca i katolika dobilo na značaju i ubrzanju", piše list.

List dodaje da ni nedavno "posredovanje" ruskog predsjednika Vladimira Putina nije uspjelo, jer se Ruska pravoslavna crkva, njen sinod i patrijarh Aleksej Drugi "žestoko protive papinom dolasku u Moskvu", te je Vatikan "za prodor ka Moskvi" odabrao kardinala Bozanića "imajući u vidu njegove izuzetno dobre odnose s patrijarhom SPC Pavlom, o kojem se i u samom Vatikanu govori kao o živom svecu i jedinom čovjeku čiji autoritet Papi može otvoriti vrata Srbije, a time i odškrinuti dveri Rusije".

Kardinal Bozanić je, piše list, "'ubačen u igru', prema procjenama u crkvenim krugovima, zbog svojih zasluga u smirivanju strasti i negativnih emocija u odnosima Hrvata i Srba, katolika i pravoslavaca. Također mu se pripisuje 'zasluga za početak prevladavanja povijesnih razlika između katolicizma i pravoslavlja' kroz pomirenje i dijalog".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙