FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EKSUMACIJE POTVRDILE POSTOJANJE NOVIH MASOVNIH GROBNICA KOD

SARAJEVO,16. lipnja 2004.(Hina) - Osam tijela do sada je ekshumirano izmasovne grobnice u istočnoj Bosni što ju je nedavno otkrilo posebnopovjerenstvo zaduženo za istragu o zbivanjima u Srebrenici u srpnju1995. godine, prenosi u srijedu bosanskohercegovački dnevni tisak.
SARAJEVO,16. lipnja 2004.(Hina) - Osam tijela do sada je ekshumirano iz masovne grobnice u istočnoj Bosni što ju je nedavno otkrilo posebno povjerenstvo zaduženo za istragu o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995. godine, prenosi u srijedu bosanskohercegovački dnevni tisak.

Masovna grobnica u mjestu Sendići u blizini Bratunca u istočnoj Bosni otvorena je u ponedjeljak nakon što su predstavnici Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH dobili izvješće u kojemu je naznačeno da bi se tamo mogla nalaziti tijela nekih od Bošnjaka ubijenih u srebreničkom masakru.

Emir Ibrahimović, županijski tužitelj iz Tuzle koji nadzire tijek ekshumacije, izjavio je novinarima kako se očekuje da će u Sandićima biti pronađeno dvadesetak tijela.

Predsjednik federalnog Povjerenstva za nestale Amor Mašović ocijenio je kako ekshumacija u Sandićima predstavlja prvi dokaz da je izvješće o Srebrenici ozbiljan dokument.

"Vjerodostojnost informacije koju smo dobili iz Povjerenstva za istraživanje zločina u Srebrenici danas je potvrđena", izjavio je Mašović kako ga citira sarajevki "Dnevni avaz".

Povjerenstvo za Srebrenicu utemeljila je prošle godine Vlada Republike Srpske kako bi se ispunila odluka Doma za ljudska prava BiH da entitetske vlasti obiteljima nestalih Srebreničana moraju dati sve raspoložive informacije o zbivanjima u srpnju 1995. godine kada su snage bosanskih Srba okupirale tadašnju zonu pod zaštitom Ujedinjenih naroda ubivši pri tom više od osam tisuća Bošnjaka.

Nakon brojnih poteškoća i višemjesečnog rada Povjerenstvo je 11. lipnja dostavilo preliminarno izvješće u kojemu se, među ostalim, potvrđuje kako su postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića odgovorne za masovna ubojstva zarobljenika i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Istraživanje je također utvrdilo kako postoje najmanje 32 masovne grobnice s tijelima ubijenih Srebreničana od kojih je deset do tada bilo potpuno nepoznato.

Procjenjuje se kako će ekshumacije i identifikacija tijela koja budu pronađena na novootkrivenim lokacijama potrajati i do pet godina.

Predsjednik Povjerenstva za Srebrenicu Milan Bogdanić koji je u utorak također posjetio Sandiće i sastao se s Amorom Mašovićem najavio je kako će u narednih mjesec dana uslijediti napori da se kompletira popis nestalih.

Povjerenstvo je za sada prikupilo pouzdane podatke o 1.331 osobi koja se vodi kao nestala tijekom okupacije Srebrenice.

Udruga majki enklava Srebrenice i Žepe raspolaže popisom na kojemu se nalazi 10.701 ime osoba za koje se drži kako su likvidirane nakon pada Srebrenice.

Predstavnice ove udruge izrazile su spremnost ustupiti Povjerenstvu taj popis, prije svega zbog činjenice da je izvješće o Srebrenici zadovoljilo i dobar dio njihovih očekivanja.

Predsjednica Udruge Munira Subašić kazala je kako bi dokument trebao sadržavati i imena odgovornih za masakr no ipak je važnije da ta imena ima Haaški tribunal.

Subašić je, kako je citira "Oslobođenje" ocijenila kako sada valja poduzeti dva koraka: uhititi odgovorne za genocid i ukinuti Republiku Srpsku kao "genocidnu tvorevinu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙