FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IDENTIFIKACIJA 17 POSMRTNIH OSTATAKA ŽRTAVA AGRESIJE NA HRVATSKU

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Identifikacija posmrtnih ostatakasedamnaest osoba s područja Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske iSisačko-moslavačke županije te preuzetih posmrtnih ostataka iz Srbijei Crne Gore provedena je u utorak na Zavodu za sudsku medicinu uZagrebu, u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstvaobitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Identifikacija posmrtnih ostataka sedamnaest osoba s područja Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije te preuzetih posmrtnih ostataka iz Srbije i Crne Gore provedena je u utorak na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Ivan Grujić precizirao je da je riječ o posmrtnim ostacima žrtava agresije na Hrvatsku ekshumiranih u hrvatskom Podunavlju - tri u Vukovaru, dvije u Tordincima i dvije s područja Petrovaca, zatim u Glini i iz masovne grobnice u Hrvatskoj Kostajnici u Sisačko-moslavačkoj županiji. Također je predviđeno za identifikaciju i jedno tijelo s Južnog bojišta.

Danas je predviđena i identifikacija posmrtnih ostataka preuzetih s teritorija Srbije i Crne Gore na temelju bilateralno dogovorene ekshumacije četiriju tijela čiji su uzorci uzeti još prije dvije godine, napomenuo je Grujić.

U Srbiji i Crnoj Gori provedene su dosad ekshumacije u tri navrata na područjima Novog Sada, Srijemske Mitrovice i Beograda gdje su nađeni posmrtni ostaci 277 osoba i uzeti uzorci, podsjetio je Grujić.

Dodao je da je do danas u Upravi za nestale pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u tijeku postupak traženja još 1210 nestalih osoba.

Predstojnik Zavoda za sudsku medicinu Davor Strinović rekao je da su utvrđeni elementi za identifikaciju klasičnom i DNA metodom u Splitu, Zagrebu i Osijeku, dodavši kako je uvjeren da će današnje identifikacije biti uspješno završene. Po njegovim riječima, neki uzorci čekaju na identifikaciju još od 1997., jer nisu bili dostupni rođaci ekshumiranih kako bi se pribavili potrebni uzorci krvi.

Među okupljenim članovima obitelji koji su čekali na identifikaciju, Mijo Protuđer identificirao je posmrtne ostatke svog oca Mije koji je nestao 15. rujna 1991. iz središta Vukovara, a koji su ekshumirani na vukovarskom starom katoličkom groblju. Prema tvrdnjama nekih očevidaca, posljednji je put viđen na području Mitnice gdje ga je navodno usmrtila eksplozija granate. Pokušavali smo doznati nešto više preko Crvenog križa i sada nakon gotovo 13 godina razriješena je njegova sudbina. Preostaje nam okupiti obitelj kako bi oca dostojno pokopali, rekao je Protuđer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙