FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOSOR: VLADA će UČINITi SVE da se UTVRDI IDENTITET SVIH NESTALIH branitelja i civila

ZAGREB, 21. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada učinit će sve kako bise konačno za nekoliko godina utvrdio identitet svih nestalih osoba,rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja imeđugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor na današnjoj izbornojskupštini Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja"Hrvatski Feniks".
ZAGREB, 21. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada učinit će sve kako bi se konačno za nekoliko godina utvrdio identitet svih nestalih osoba, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor na današnjoj izbornoj skupštini Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja "Hrvatski Feniks".

Kosor je ustvrdila da proces identifikacije nestalih branitelja i civila teče zadovoljavajuće, a Vlada i njezino ministarstvo pokušavaju ga ubrzati i materijalno poduprijeti.

Podsjetila je da se kreće u izmjene zakona o obilježavanju masovnih grobnica na način da se na svim mjestima upišu imena osoba koje su tu izgubile život ili su identificirane.

Također, dodala je, idući tjedan bit će raspisan natječaj za izradu zastave sjećanja na nestale, koja će biti postavljena u Hrvatskom saboru, a koja će podsjećati na taj bolan problem dok se ne utvrdi identitet i posljednje žrtve.

U Hrvatskoj se nakon 13 godina nasilnih odvođenja još uvijek traži 1210 branitelja i civila nestalih tijekom Domovinskog rata, a najviše u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji", rekla je dosadašnja predsjednica Udruge Darinka Pavičić.

U udruzi upozoravaju da je istina o sudbini nestalih osoba tragična jer se po službenim podatcima na području Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine ne nalazi ni jedna osoba koja se u Hrvatskoj vodi kao nestala.

Na nekad okupiranim područjima po službenim podatcima dosad je pronađeno 139 masovnih grobnica i više od tisuću grobova iz kojih je ekshumirano oko 3500 žrtava, od kojih je 2871 identificirana.

Udruga "Hrvatski Feniks" pozvala je obitelji čiji članovi još nisu dali uzorak krvi da to učine radi olakšavanja procesa identifikacije žrtava.

Također, udruga poziva stanovnike koji su za vrijeme agresije ostali na okupiranom području da daju raspoložive podatke i tako izraze lojalnost državi u kojoj sada žive, dok će o Srbije i Crne Gore i dalje putem međunarodnih i domaćih ustanova tražiti podatke o mjestima ukopa ubijenih branitelja i civila.

Josip Mužic izabran je danas za novog predsjednika Udruge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙