FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SPORT U 21 SAT

ZAGREB, 21. lipnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 21. lipnja 2004.(Hina) -

LONDON/ZAGREB

Hrvatski tenisač Goran Ivanišević pobijedio je u 1. kolu Grand Slam turnira u Wimbledonu 35. tenisača svijeta Rusa Mihaila Južnog sa 6:3, 7:6 (4), 6:2, pobijedivši tako u prvom susretu na njemu najdražem turniru od trijumfa 2001. Iako je Ivanišević, rangiran kao 415. na svijetu, najavljivao da će ovo biti zadnji Wimbledon i kraj karijere, u dvoboju protiv izuzetno talentiranog Rusa Južnog najbolji hrvatski tenisač je prikazao igru s kojom je osvojio Wimbledon 2001. U 86 minuta dvoboja protiv Južnog ništa nije upućivao da bi se 32-godišnji Splićanin, od kojeg s obzirom na ozljede, izostanak treninga i samo dva dobijena i veliki broj izgubljenih dvoboja ove sezone nitko, pa ni on sam, nije ništa očekivao, mogao danas igrati zadnji meč u karijeri. Nije mu smetala ni kiša koja je čak triput prekidala dvoboj. Već od prvog poena Ivanišević se postavio kao pravio majstor travnatih terena prema deset godina mlađem Rusu, koji se nije ni snašao, a već je gubio sa 3:0 u prvom setu, da bi nakon samo 23 minute bilo 6:3 za Ivaniševića. U drugom setu je Južni, očito impresioniran činjenicom da bi mogao biti zadnji Ivaniševićev protivnik, uspio doći do svoje igre, pa je drugi set otišao do 13. igre. Do 4:3 za Ivaniševića obojica su držali svoj servis, da bi potom Goran osvojio oba poena na početni udarac protivnika i poveo sa 2:0 u setovima. Ako su mnogi očekivali da Ivanišević neće imati snage za cijeli meč, treći set je ponudio i najbolju igru legendarnog hrvatskog tenisača koji je u tom setu imao 80 posto prvoga servisa, tri as-servisa, a iskoristio je obje ponuđene prilike za obrat za konačnih 6:2.

LONDON

"Bilo je sjajno, pa prvi puta u karijeri sam već u 1. kolu igrao na ovom Središnjem terenu, sa kojeg sam prije tri godine otišao kao pobjednik. Kada dođeš na ovaj stadion ne možeš igrati loše, a mislim da ja danas nisam bio loš, možda malo nervozan, ali loš nikako", kazao je Ivanišević, dodavši kako se došao u Wimbledon oprostiti, ali i dobiti par dvoboja. Ivanišević je u cijelom dvoboju sa Južnim imao visokih 76 posto prvog servisa, 13 as-servisa i samo tri dvostruke pogreške, dok je ukupno osvojio 105 poena, 24 više od Rusa, sa čak 45 "winnera". "Ovo će biti moj posljednji Wimbledon, no neka se moji protivnici ne nadaju da će lako protiv mene, još ću nekoga pobijediti. Zapravo, danas sam igrao moj najbolji tenis u zadnje tri godine, što je opet tipično za mene, sad kad odlazim u mirovinu. Wimbledon doista ne mogu uporediti s ničim na svijetu", kazao je nakraju Ivanišević, koji u 2. kolu čeka boljeg iz dvoboja Engleza Jamiea Delgada i Talijana Filippa Volandria.

LONDON/ZAGREB

Hrvatski tenisač Ivo Karlović pobijedio je u 1. kolu Grand Slam turnira u Wimbledonu 13. nositelja Tajlanđanina Paradorna Srichaphana sa 3:6, 6:4, 6:4, 6:4. Karlović je nakon 131 minute igre svladao 14. tenisača svijeta, koji je u karijeri osvojio pet turnira, a imao je nesreću da po prvi puta igra sa "Divom sa Šalate" i to na travi Wimbledona, gdje se hrvatski tenisač izvrsno snalazi. U dvoboju koji je triput prekidan zbog kiše, Zagrepčanin je ispoljavao manje nervoze, unatoč činjenici da je jako loše ušao u susret, izgubivši u prvom setu čak triput svoj početni udarac. No, ključan je bio drugi set u kome je najviši tenisač na ATP Touru imao čak osam prilika za obrat, a iskoristio je tek jednu, u sedmoj igri, no i ta jedna mu je donijela set. U trećem setu je Karlović napravio "break" već u trećoj igri, a triput je spašavao gem na svoj servis, zahvaljujući i pet as-servisa u tom setu. Tajlanđanin je teško primio gubitak trećeg seta, pa je sa dvije neforsirane pogreške opet izgubio servis već u 1. igri četvrtog seta, dok je Karlović uspio održati svoj servis dokraja i ponoviti lanjski uspjeh, kada je u 1. kolu Wimbledona izbacio branitelja naslova Lleytona Hewitta. Karlović je protiv Srichaphana imao 16 as-servisa i 7 dvostrukih pogrešaka, uz 63 posto prvoga servisa, dok je Tajlanđanin zabio devet as-servisa, te imao 5 dvostrukih pogrešaka. Karlović u 2. kolu ide na pobjednika dvoboja Belgijanca Gilesa Elseneera i Nijemca Arvinda Parmara.

LISABON

Europska nogometna federacija (UEFA) pokrenula je istragu nakon što se na utakmici Hrvatska - Francuska na tribinama stadiona "Magahlhaes Pessoa" u Leiriji pojavilo nekoliko transparenata s rasističkim porukama.Transparenti su bili obješeni na tribini na kojoj su se nalazili hrvatski navijači, a UEFA je slučaj pokrenula nakon što je dobila prijavu udruge "Nogometom protiv rasizma u Europi" (FARE)."Na tribini s hrvatskim navijačima pojavila su se dvije rasističke poruke, a hrvatski navijači su rasističkim skandiranjem vrijeđali crnopute francuske nogometaše. UEFA za sada istražuje slučaj, a odluku će donijeti za nekoliko dana," kazao je glasnogovornik UEFA-e, Robert Faulkner.

LISABON

Nakon što su Portugalci proveli noć slaveći plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva, danas su ulice Lisabona preplavili engleski i hrvatski navijači, ali i brojni policajci.Uoči početka Europskog prvenstva ogled Engleske i Hrvatske proglašen je utakmicom najvišeg rizika. Policija je za utakmicu angažirala dodatne snage, pokrivena su sva važnija mjesta u gradu, a posebice trgovi u samom centru, te okolica stadiona Luz.Trenutačno se u glavnom portugalskom gradu nalazi više od 50.000 Engleza, od kojih mnogi nemaju ulaznicu, što je najviše brinulo organizatore. Hrvatski nogometni savez (HNS) je prodao 8.150 ulaznica, dok je 500-tinjak hrvatskih navijača ulaznice kupilo preko interneta.Atmosfera prije utakmice bila je sjajna, praktički bez većih incidenata. Navijači "Vatrenih" i "Gordog Albiona" zauzeli su središte grada i okolicu Luza. Od trga Comercio, do trga Figueras nije se moglo prolaziti od engleskih zastava i hrvatskih kockica. Mnogi su zajedno pjevali i uživali u pivu.Atmosfera oko jednog od najvećih i najljepših stadiona na Starom kontinentu počela se usijavati nekoliko sati prije dvoboja, no i dalje je s obje strane sve bilo korektno. Mnogi su bezuspješno pokušali kupiti ulaznice, a njihove cijene na crnom tržištu skočile su i do 700 funta (oko 8400 kuna).Očekuje se da će na stadionu Luz večeras biti oko 12.000 Hrvata i preko 40.000 Engleza.

ATENA

Organizatori Olimpijskih igara u Ateni dodijelili su posao opremanja novoga Olimpijskog stadiona sjedalicama nizozemskoj firmi Galvanitas, nakon što je u svibnju jedna australska firma otkazala prvotni ugovor. Nizozemci su dobili posao i zbog kvalitete njihovih proizvoda, budući da će nakon Olimpijskih igara stadion biti domaćin nogometnih utakmica, a u Grčkoj su česti vandalski izljevi navijača koji u pravilu završavaju trganjem i paljenjem sjedalica. Nove sjedalice, njih 75.000 koliko je i kapacitet Olimpijskog stadiona, bit će otporne na vatru i pokušaje trganja, a procjenjuje se da će Grci za njih platiti oko 2.4 milijuna dolara. Velebni Olimpijski stadion sa modernističkim krovom djelo je španjolskog arhitekta Santiaga Calatrave, a njegova izgradnja koštala je 150 milijuna eura.

INDIANAPOLIS

Njemački vozač Formule 1 Ralf Schumacher otpušten je u ponedjeljak iz bolnice u Indianapolisu nakon što je na nedjeljnoj Velikoj nagradi SAD-a doživio težak udes pri velikoj brzini. Ralf se nakon provedene noći u bolnici osjećao mnogo bolje, a osim bolova u kralježnici, pregledom nisu ustanovljenje nikakve druge ozljede, pa je otpušten iz bolnice, priopćio je predstavnik momčadi Williams. Mlađi Schumacher će iz SAD-a otpustovati u Austriju, a zasad je neizvjestan njegov nastup na Velikoj nagradi Francuske 4. srpnja.

MONTREAL

Svjetska anti-dopinška agencija (WADA), krovno tijelo borbe protiv dopinga u sportu, izašla je u ponedjeljak sa priopćenjem u kojem pohvaljuje Europski nogometni savez (UEFA) zbog tretiranja doping-slučaja hrvatskog nogometaša Ivice Olića na Europskom nogometnom prvenstvu u Portugalu. Iz sjedišta WADE u kanadskom Montrealu, jedan od direktora WADE Olivier Niggli izrazio je zadovoljstvo kako je UEFA riješila slučaj Ivice Olića, kome je na doping-kontroli nađen nedopušteni sastojak "methylpresnisolon", a kasnije se ispostavilo da je nadležna služba Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zaboravila popuniti formular za prijavu lijeka, te je nogometaš oslobođen optužbi. "Hrvatski nogometni savez je napravio pogrešku, a UEFA je to prepoznala kao administrativnu grešku za koju su Hrvati kažnjeni sa 6.600 eura, što je visoka kazna. Držim da se nije radilo o nikakvom pokušaju varanja ili prikrivanja, pa WADA neće poduzimati nikakve dodatne sankcije prema Oliću ili Hrvatskom nogometnom savezu", kazao je čelnik WADE. Olićev pozitivni test ući će u povijest kao prvi nakon načelnog sporazuma WADE, Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), čija je UEFA članica, kojim FIFA kao vrhovno tijelo svjetskog nogometa prihvaća anti-doping kodeks WADE. FIFA još do početka Olimpijskih igara u Ateni mora započeti i sa stvarnom implementacijom sporazuma, jer riskira izbacivanje nogometa iz olimpijske obitelji.

LISABON

Iako je prvotno bio oslobođen optužbe da je pljunuo Stevena Gerrarda tijekom dvoboja Švicarske i Engleske u 2. kolu skupine B na EURU, napadač švicarske nogometne reprezentacije Alexander Frei ipak je u ponedjeljak suspendiran na 15 dana i neće igrati večeras protiv Francuza.Europski nogometni savez (UEFA), čija je Disciplinska komisija u nedjelju Freija oslobodila sumnje zbog nedostatka dokaza, u ponedjeljak je zatražila privremenu suspenziju za Freija jer je u UEFA-u stigla snimka televizijske postaje SF DRS na kojoj se vrlo dobro vidi da je Frei pljunuo Gerrarda u vrat.UEFA je priopćila da 15-dnevna suspenzija počinje od danas ujutro, a Švicarski nogometni savez ima pravo žalbe samo ukoliko Švicarska prođe u četvrtfinalu.

ZAGREB

Tehničke odluke glede skorih Olimpijskih igara u Ateni, te Programsko i financijsko izviješće za 2003. dominirali su među temama 16. sjednice Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) koja je pod predsjedanjem Zlatka Mateše održana danas u Zagrebu. Vijeće HOO-a je odlučilo u kategoriju evidentnih olimpijskih kandidata uvrstiti dizača utega Nikiola Pešalova, kanuista na divljim vodama Danka Hercega, kajakaša na divljim vodama Dinka Mulića i konjanika Josefa Pucha, dok status potencijalnih kandidata prestaje boksačima Josipu Jalušiću, Jetišu Bajramiju, Borni Kataliniću i Filipu Paliću, kajakašu na divljim vodama Andreju Gluecksu, te kanuistima na mirnim vodama Nikicu Ljubeku i Draženu Funtaku budući da oni nisu ostvarili norme za sudjelovanje na Olimpijskim igrama. Glavni tajnik HOO-a Ivica Miočić Stošić kazao je kako je Vijeće odlučilo poslati na Olimpijske igre i po četvoro atletičara i plivača koji su ostvarili B normu, budući da stav HOO-a da svi koji su ostvarili kvalifikacijske norme zaslužuju put u Atenu. Slična je situacija i sa muškom plivačkom štafetom 4x100 slobodno, koja će mimo standardne procedure biti uvrštena među putnike na Olimpijske igre, jer je rok za prijave 1. srpnja, a naša štafeta temeljem rezultata iz Indianapolisa ostvaruje pravo nastupa, pa je HOO odlučio ubrzati postupak prijave, kazao je Miočić-Stošić. Sa novim uvrštenjima, broj hrvatskih sportaša koji će nastupiti u Ateni penje se na 75 i to bez tenisača i navedene plivačke štafete. Predsjednik HOO-a Mateša obznanio je o odluku kojom se za press-atachea hrvatske olimpijske reprezentacije na OI u Ateni, a u dogovoru sa Hrvatskim zborom sportskih novinara, imenuje novinar Obiteljskog radija Damir Tabaković. Zamjenik šefa misije HOO-a u Ateni bit će Neven Šavora, članovi Maja Gencel i Višnja Peran, a posebnom odlukom se za šefa misije HOO-a na Mediteranskim igrama u Almeriji 2005. imenuje Damir Šegota.

MADRID

Španjolska nogometna reprezentacija svojoj je niski podbačaja na velikim natjecanjima dodala još jedan. Na EURO 2004. otišli su kao jedni od favorita čak i za naslov prvaka, ali natjecanje su okončali već nakon razigravanja po skupinama. Jasno da je takav rasplet naišao na negativne kritike u medijima.Na najvećem udaru su izbornik Inaki Saez i kapetan reprezentacije Raul Gonzalez koji niti u jendom od tri odigrana dvoboja nije uspio postići pogodak."Potpuna katastrofa" naslov je u dnevniku Sport koji je Saeza napao zbog obrambene taktike s kakvom je započeo dvoboj protiv Portugala, te forsiranja Raula koji očigledno nije bio u formi na račun Morientesa."Novi podbačaj... Kao i obično", stoji na naslovnici Marce, koja Saezovu poziciju izbornika, iako ga ugovor veže do SP 2006. u Njemačkoj drži vrlo upitnom."Od Raula očekujemo maksimum, ali on nije dao ništa niti u pogledu igre ni golova", piše Marca.Na udaru kritika je i predsjednik Španjolskog nogometnog saveza (RFEF) Angel Maria Villar koji je potpisao produženje ugovora sa Saezom do 2006. prije početka EURA. To bi Villara moglo koštati gubitka sljedećih izbora za predsjednika RFEF-a koji su u srpnju.

RIM

Talijanska državna televizija RAI najavila je kako će se tijekom dvoboja 3. kola skupine C na EURU između Švedske i Danske u Portu (utorak, 20.45 sati) na stadionu Bessa XXI instalirati posebne kamere koje će pratiti poštuju li igrači obiju momčadi pravila "fair-playa".Talijani strahuju kako će Švedska i Danska odigrati 2-2, te se tako plasirati u četvrtfinale, dok bi Italija morala kući već nakon prvoga kruga."Namjera nam je bila postaviti sedam kamera, ali navodno nije bilo mjesta za sve njih, pa ćemo se morati koristiti sa samo dvije za koje smo dobili dozvolu, anjih ćemo postaviti iza svakoga gola", izjavio je direktor RAISporta Fabrizio Maffei. Talijanski veznjak Gennaro Gattuso izjavio je kako bi htio da dvoboj Švedske i danske prati 50 kamera, te bi tek tada bio siguran da nema dogovora.

LONDON

Rezultati 1. kola teniskog Grand Slam turnira u Wimbledonu:

TENISAČICE

Katarina Srebotnik (Slo) - 16-Anna Smashnova-Pistolesi (Izr) 6-4 6-3

Denisa Chladkova (Češ) - Marlene Weingaertner (Njem) 6-3 6-1

Saori Obata (Jap) - Eva Birnerova (Češ) 4-6 6-4 7-5

3-Venus Williams (USA) - Marie-Gayanay Mikaelian (Švi) 6-3 6-0

11-Ai Sugiyama (Jap) - Amanda Janes (VBr) 3-6 6-2 6-3

Teryn Ashley (USA) - Tina Pisnik (Slo) 2-6 6-1 7-5

12-Vera Zvonareva (Rus) - Samantha Stosur (Aus) 6-4 6-4

Anne Keothavong (VBr) - Nicole Pratt (Aus) 6-3 6-1

Tatiana Panova (Rus) - 28-Emilie Loit (Fra) 6-1 6-2

Martina Navratilova (USA) - Catalina Castano (Kol) 6-0 6-1

TENISAČI

17-Jonas Bjorkman (Šve) - Raemon Sluiter (Niz) 5-7 6-1 7-5 6-1

Gilles Elseneer (Bel) - Arvind Parmar (VBr) 7-6 (7-5) 7-6 (7-5) 7-6 (7-3)

Thomas Johansson (Šve) - 29-Nicolas Kiefer (Njem) 4-6 4-6 6-4 6-3 6-0

GORAN IVANIŠEVIĆ (HRV) - 31-Mihail Južni (Rus) 6-3 7-6 (7-4) 6-2

Fabrice Santoro (Fra) - Alberto Martin (Špa) 7-5 6-2 3-6 6-2

Stefan Koubek (Aut) - Jose Acasuso (Arg) 4-6 6-4 6-1 6-1

IVO KARLOVIĆ (HRV) - 13-Paradorn Srichaphan (Taj) 3-6 6-4 6-4 6-4

Alejandro Falla (Kol) - Julian Knowle (Aut) 2-6 6-3 6-1 6-3

1-Roger Federer (Švi) - Alex Bogdanovic (VBr) 6-3 6-3 6-0

7-Lleyton Hewitt (Aus) - Juergen Melzer (Aut) 6-2 6-4 6-2

Fernando Verdasco (Špa) - Glenn Weiner (USA) 6-4 6-4 6-4

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙