FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DRESDEN: NA RAZORENOJ BAROKNOJ CRKVI FRAUENKIRCHE NOVA BRONČANA KUPOLA I ZLATNI KRIŽ

DRESDEN, 21. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Frauenkirche u Dresdenu će 59godina nakon uništenja u savezničkom bombardiranju pokazati u utorak svoju novu brončanu kupolu i zlatni križ koji su nadvisivali tristoljeća taj spomenik barokne arhitekture.
DRESDEN, 21. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Frauenkirche u Dresdenu će 59 godina nakon uništenja u savezničkom bombardiranju pokazati u utorak svoju novu brončanu kupolu i zlatni križ koji su nadvisivali tri stoljeća taj spomenik barokne arhitekture.

Postavljanje dvije posljednje karike uslijedit će u 14.30 sati na kraju svečanosti koju organiziraju grad, biskupija i Društvo za obnovu katedrale.

Ruševine čuvene barokne crkve, podignute 1743. godine u središtu grada, simbolizirale su užase rata od dana svog uništenja 15. veljače 1945.

Najveća protestantska crkva u Njemačkoj srušena je dva dana nakon "noći Apokalipse" u noći s 13. na 14. veljače. Jedno od najvećih savezničkih bombardiranja uništilo je 75 posto Dresdena i odnijelo između 35.000 i 135.000 života.

Vrućina od požara urušila je osam stupova koji su podržavali kupolu.

"Frauenkirche je simbol, sačuvana je kako bi pokazala odgovornost Njemačke u uništavanju", kazao je Ludwig Guettler, predsjednik Društva.

"Ljudi su mislili da će, ako taj simbol nestane, osjećaj krivnje biti zaboravljen i to će dovesti do novog rata. Ali nitko se nije pitao zašto je bila uništena", dodao je.

Projekt obnove Frauenkirche pokrenut je građanskom inicijativom još 1989. godine, ali je naišao na niz poteškoća. Na početku se nisu mogla pronaći sredstva i nitko nije bio spreman financirati obnovu katedrale, kazao je Guettler. No, prikupljanje sredstava krenulo je polako 1991. godine. Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Guenter Blobel je 1999. donirao 820.000 eura.

Građevinski radovi, procijenjeni na 130 milijuna eura, financirani su s dvije trećine iz privatnih fondova, pojasnio je Guettler.

Radovi su počeli 1992. godine, a kompletna obnova crkve Frauenkirche, u koju je umetnuto originalno kamenje i koja će biti visoka 89 metara, trebala bi biti završena 2006. godine za 800. obljetnicu grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙