FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

60. OBLJETNICA POKOLJA STANOVNIKA FRANCUSKOG MJESTA ORADOUR-SUR-GLANE KOJEG SU POČINILE JEDINICE SS

ORADOUR-SUR-GLANE, 10. lipnja 2004. (Hina/AFP/dpa) - Šezdesetaobljetnica pokolja stanovnika sela Oradour-sur-Glane (na jugozapaduFrancuske) 10. lipnja 1944. obilježena je u četvrtak pomirenjrmpokrajine Limousin, središta francuskog pokreta otpora, i Alzašana, odkojih su mnogi na silu regrutirani u njemačku vojsku.
ORADOUR-SUR-GLANE, 10. lipnja 2004. (Hina/AFP/dpa) - Šezdeseta obljetnica pokolja stanovnika sela Oradour-sur-Glane (na jugozapadu Francuske) 10. lipnja 1944. obilježena je u četvrtak pomirenjrm pokrajine Limousin, središta francuskog pokreta otpora, i Alzašana, od kojih su mnogi na silu regrutirani u njemačku vojsku.

Pred gotovo 5000 osoba francuski premijer Jean-Pierre Raffarin pozvao je na prisjećanje na pokolj više od 600 stanovnika mjesta Oradour-sur-Glane koje su počinili pripadnici zloglasnih jedinica SS-a: "213 djece, 246 žena, 642 žrtve. Prošlo je šezdeset godina. Francuska nikada nije zaboravila, Francuska nikada neće zaboraviti".

Naglasio je "apsolutnu potrebu" njegova prisustva nakon velike proslave "savezničkog iskrcavanja" od prošlog vikenda.

Odajući počast dvojici preživjelih, Marcelu Darthoutu (80) i Robertu Hebrasu (79) te obiteljima žrtava, čestitao im je što su "pronašli put pomirenja s vlastitim sunarodnjacima, s vlastitom zemljom, a potom s onom jučerašnjeg neprijatelja".

Na čelu alzaške brojne delegacije u Oradouru, predsjednik alzaškog regionalnog vijeća Adrien Zeller ocijenio je da je pomirenje Alsacea i Limousina definitivno "zapečaćeno".

Papa Ivan Pavao II. poslao je poruku pročitanu na jutarnjoj misi u kojoj je naglasio kako "u trenutku kad europski narodi koračaju putem jedinstva, takva proslava obljetnice poziva suvremenike da ne zaborave patnje iz prošlosti i odgovornost osoba umiješanih u masakr".

Ove je godine, prvi put nazočan sa saveznicima na proslavi dana D, njemački kancelar Gerhard Schroeder javno priznao strahote koje su učinili pripadnici SS-a i pokolj u Oradouru nazvao "sramotnim činom".

Tenkovska divizija SS-a "Reich" opkolila je Oradour te je, pod izlikom da traži skriveno oružje, satjerala sve muškarce iz sela u garaže, a žene i djecu u crkvu. Muškarce su ustrijelili iz strojnica, dok su crkvu zapalili. Kako bi zatrli tragove, kasnije su zapalili cijelo selo. Međutim, petorica muškaraca preživjeli su 1944. godine pokolj ležeći satima ispod mrtvih sumještana. Uspjela se spasiiti i jedna žena iz crkve, pobjegavši kroz prozor.

Prilikom procesa koji je vođen u Bordeauxu 1953. godine gotovo nijedan od glavnih odgovornih nije osuđen. Tadašnji zapovjednik divizije "Reich", general Lamerding izvukao se nekažnjeno. Tada je živio u britanskoj okupacijskoj zoni u Njemačkoj, u gradu Duesseldorfu, a Britanci su odbili njegovo izručenje zbog formalnih pravnih razloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙