FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donji Čaglić: Počela pokusna iskapanja u traganju za nestalima tijekom srpske agresije

DONJI ČAGLIĆ, 9. lipnja 2004. (Hina) - Probnim iskapanjem u uliciRoberta Žilija u Donjem Čagliću, nedaleko Lipika, danas je u zapadnojSlavoniji počela potraga za osobama nestalim s tog područja za vrijemesrpske agresije u Domovinskom ratu.
DONJI ČAGLIĆ, 9. lipnja 2004. (Hina) - Probnim iskapanjem u ulici Roberta Žilija u Donjem Čagliću, nedaleko Lipika, danas je u zapadnoj Slavoniji počela potraga za osobama nestalim s tog područja za vrijeme srpske agresije u Domovinskom ratu.

Pregledat će se devet lokacija u cijelo zapadnoj Slavoniji, za koje se pretpostavlja da skrivaju posmrtne ostatke žrtava. Početak današnjoj pokusnih iskapanja na području zapadne Slavonije pratili su predstavnici OESS-a i Međunarodne organizacije koja traga za nestalim osobama.

Pomoćnik ministrice Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnik Ivan Grujić novinarima je izjavio da se "na području zapadne Slavonije još uvijek nestalima vodi 85 osoba. Do sada je u pojedinačnim i sedam masovnih grobnica ekshumirano 99 osoba, od čega su 73 identificirane".

Novinare je zanimalo ima li ikakvih informacija o sudbini dr. Ivan Šretera, nekadašnjeg ravnatelja Bolnice za specijalnu rehabilitaciju u Lipiku i predsjednika HDZ-a bivše općine Pakrac, kojeg su potkraj kolovoza 1991., na povratka iz Zagreba, u Kukunjevcu, nedaleko Lipika, iz automoblila na cesti Lika-Kutina, oteli srpski teroristi.

Rekavši kako nemaju prioriteta u traženju nestalih, pukovnik Grujić je naglasio da je "dr. Šreter jedna od 85 nestalih osoba, za kojima se - kroz pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom te BH - traga, jer je u to vrijeme agresije na Hrvatsku, na području zapadne Slavonije bila tadašnja JNA i banjolučki korpus, i oni moraju imati informacije o njegovoj sudbini, jer je dr. Šreter, kao liječnik, i po međunarodnim kriterijima bio zaštićena osoba".

Pukovnik Grujića također je izvijestio da je sada u Hrvatskoj pronađeno 139 masovnih grobnica sa 3465 žrtava, od čega su 2872 osobe identificirane, te se još uvijek traga za 1210 osoba.

Jučer započeto probno iskapanje u Donjem Čagliću, za sada nije dalo rezultata. Naime, na mjestu na kojem je, po riječima rodbine, godine 1991. zakopana ubijena Paulina Žili (1935.), a za čiju lokaciju se saznalo od jednog srpskog povratnika, pronađene su životinjske kosti.

No, cijela lokacija bit će detaljno istražena, a rezultati probnog iskapanja u Donjem Čagliću i na području Bučja, znat će se nakon ponedjeljka, rekao je pukovnik Grujić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙