FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U SLOVENIJI BEZ REAKCIJA NA IZJAVE VUKASOVIĆEVIH ODVJETNIKA U SLUČAJU LJUBLJANSKA BANKA

LJUBLJANA,9. lipnja(Hina) - U Sloveniji u srijedu nema nikakvihreakcija ni Ljubljanske banke niti njenih odvjetnika na jučerašnjinastavak suđenja u Trstu, gdje je na općinskom sudu nastavljen procesu kojemu skupina štediša Ljubljanske banke, koje zastupa poduzetnikBožidar Vukasović, traži povrat svojih štednih uloga od tamošnjefilijale najveće slovenske bankarske institucije.
LJUBLJANA,9. lipnja(Hina) - U Sloveniji u srijedu nema nikakvih reakcija ni Ljubljanske banke niti njenih odvjetnika na jučerašnji nastavak suđenja u Trstu, gdje je na općinskom sudu nastavljen proces u kojemu skupina štediša Ljubljanske banke, koje zastupa poduzetnik Božidar Vukasović, traži povrat svojih štednih uloga od tamošnje filijale najveće slovenske bankarske institucije.

Odvjetnik Volli koji zastupa štediše u tom slučaju na sudu izjavio je u utorak, nakon što su obje strane predstavile svoja stajališta u sudnici, da Slovenija "nepotrebno agresivnom politikom" krši prava štediša, te da je takvo ponašanje "neeuropsko", izvijestila su slovenska sredstva javnog priopćavanja, ne komentirajući slučaj.

Božidar Vukasović poduzetnik je iz Opatije koji već više godina na sudovima i u javnosti vodi kampanju da se riješi slučaj starih štediša, te praktično optužuje slovenske vlasti da su 1994., osnovavši Novu ljubljansku banku kojoj su otpisali pasivu i dugove stare Ljubljanske banke, zapravo napravili prijevaru u odnosu na sve svoje štediše osim onih koji su 1991. živjeli u Sloveniji.

Pitanje štediša Ljubljanske banke u svim nekadašnjim republikama bivše Jugoslavije osim u Sloveniji nije riješeno od njena osamostaljenja, sa službenim tumačenjem da je riječ o sukcesijskom pitanju koje treba rješavati multilateralno i s objašnjenjem da bi dugove nekadašnjih filijala te banke izvan Slovenije trebale podmiriti države u kojima su one poslovale po tzv. "teritorijalnom principu".

U slučaju koji se vodi u Trstu Vukasović i 176 drugih štediša traže povrat uloga iz sredstava koja je ta banka imala u Italiji, dokazujući da je 1994. posebnim zakonom osnovana Nova Ljubljanska banka, slijednica "stare" Ljubljanske banke, dok odvjetnici koji pred tršćanskim općinskim sudom zastupaju slovensku banku traže da se tužba odbije "jer nije jasno tko je dužnik i tko bi morao ispuniti tužbeni zahtjev".

Sud u Trstu inače je prije dvije godine odbio zahtjev iste skupine štediša Ljubljanske banke da sredstva te banke u Italiji u visini duga "zamrznu" do rješenja sudskog postupka.

Sudski proces u Trstu, koji već traje oko godinu dana, nastavlja se idućeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙