FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski mediji o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji

PARIZ, 19. lipnja 2004. (Hina) - Jučerašnju odluku Europskoga vijeća oprihvaćanju kandidature Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji ipokretanju pregovora između Zagreba i Bruxellesa početkom idućegodine, vodeći su francuski nacionalni dnevnici zabilježili u subotu uokviru opširnih analiza rezultata dvodnevnog europskog summita.
PARIZ, 19. lipnja 2004. (Hina) - Jučerašnju odluku Europskoga vijeća o prihvaćanju kandidature Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji i pokretanju pregovora između Zagreba i Bruxellesa početkom iduće godine, vodeći su francuski nacionalni dnevnici zabilježili u subotu u okviru opširnih analiza rezultata dvodnevnog europskog summita.

Vladi bliski Figaro naslovljuje "EU odškrinula svoja vrata Ankari i Zagrebu" i u kraćem osvrtu naglašava kako bi "Hrvatska mogla biti druga republika proizašla iz raspada bivše Jugoslavije koja ulazi u Uniju, nakon Slovenije koja je primljena prije mjesec dana".

Navodi se ujedno i ocjena hrvatskog premijera Iva Sanadera - "optimista" kako je istaknuto - da "Hrvatska ima ambiciju ući zajedno s Rumunjskom i Bugarskom 2007. godine".

Le Monde sa sutrašnjim nadnevkom piše o "slučaju Hrvatske" u širem izvještaju o turskoj kandidaturi te naglašava kako "nije nemoguće da se Hrvatska pridruži Uniji istodobno kad i Bugarska i Rumunjska". Pariški večernji list navodi i izjavu predsjednika Stjepana Mesića kako je "za svakoga kome je stalo do budućnosti Hrvatske, za sve one koji žele budućnost u okrilju ujedinjene Europe, ovo povijesni dan".

Najviše prostora prihvaćanju hrvatske kandidature daje dnevnik Les Echos, glasilo francuskih poslovnih krugova, koji je još u petak, uoči same odluke Dvadesetpetorice, najavio u naslovu: "Unija poziva Hrvatsku u idućem proširenju" i ocjenio tim povodom da je Hrvatska krenula "u spektakularnu međunarodnu integraciju zadnjih pet godina".

U popisu komparativnih prednosti i preostalih "kamena spoticanja" koji stoje na putu u Europu, ističe se ponajprije kako je "počev od siječnja 2000. hrvatsko gospodarstvo učinilo spektakularni oporavak", zatim da je "inflacija pod kontrolom, privredni rast jak, iako međunarodni dug u visini od 76 % BNP-a ostaje zabrinjavajući, a mirovine opterećuju državne financije".

Ukazujući na ubrzanu modernizaciju infrastrukture, posebno prometnica, kao i na privatizaciju brojnih malih i srednjih poduzeća i banaka, Les Echos zaključuje kako se čini da je HDZ, "nekoć nacionalistička stranka", od povratka na vlast u siječnju ove godine "naklonjen međunarodnoj integraciji i odlučan nastaviti putem reformi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙